Situatia in care se afla Rompetrol Rafinare, unul dintre emitentii importanti de la Bursa, continua sa bulverseze piata de capital. Indicele BET, al celor mai performante zece societati, a scazut, ieri, cu aproape 6%, fiind influentat de scaderea drastica a titlurilor companiei lui Dinu Patriciu. BET-C a pierdut aproximativ 5%, iar BET-FI, 2,9%. Valoarea totala a tranzactiilor a depasit cu putin 100 miliarde de lei, fiind de 120 miliarde.

Piata este confuza, iar preturile actiunilor scad fara sa se mai tina cont de rezultatele financiare ale emitentilor, declara Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest. Un exemplu oferit de el este Petrom (SNP), societate solida, care a raportat profit pe primul trimestru al acestui an, dar care, ieri, a pierdut 7,7%. Investitorii au vandut volume mari de actiuni Rompetrol (RRC), 41,8 milioane de titluri, fapt ce a dus la scaderea pretului actiunilor cu 13%, inchizand sedinta la 725 lei/actiune.

Din pacate, comunicatul transmis ieri, de Grupul Rompetrol Bursei, nu a reusit sa linisteasca spiritele in piata. Dinu Patriciu a anuntat, pe aceasta cale, ca va da in judecata statul pentru abuzurile comise fata de Grupul Rompetrol si se va adresa unei Camere de arbitraj a Bancii Mondiale, care sa constate acele abuzuri.

Si in sectorul bancar s-au inregistrat ieri scaderi mari ale preturilor.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 5,6%, ajungand la 6.700 lei/actiune, in timp ce pe piata SIF-uirlor, cea mai mare scadere a inregistrat-o SIF 1 Banat-Crisana, de 4,7%. S-a tranzactionat un volum redus, de doar 623.000 actiuni, cu un rulaj de 7,5 miliarde de lei, cursul titlurilor fiind de 12.000 lei/actiune. SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova au scazut cu 2,4%, 11.900 lei/actiune, respectiv, 9.950 lei/ actiune.

Brokeri spun ca, totusi, piata nu a fost foarte lichida, ceea ce inseamna ca multi investitori nu s-au grabit sa vanda in conditiile unei scaderi generalizate, preferand sa astepte un moment bun.

O alta cauza a scaderii de ieri ar putea fi, in opinia brokerilor, intreruperea sedintei de tranzactionare, la ora 13.30, pentru trei sferturi de ora. Din acest motiv, sedinta a fost prelungita. Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a transmis un comunicat in care se precizeaza ca sedinta de tranzactionare a fost intrerupta din cauza unei defectiuni in reteaua de comunicatii RDS.

Pe fondul acestei tendinte de scadere a pietei, s-au efectuat doua tranzactii speciale cu actiuni SNP si TLV.

SNP a facut obiectul a doua tranzactii Deal in urma carora s-au transferat 2 milioane de actiuni, la pretul de 3.450 lei/actiune, cu un rulaj de 6,9 miliarde de lei.

Transferul special a 500.000 actiuni TLV s-a efectuat la pretul de 6.900 lei/actiune, cu o valoare totala de 3,4 miliarde de lei.

Scadere abrupta a Rompetrol

Actiunile Rompetrol Rafinare au scazut puternic. Au fost doua momente in timpul sedintei in care au aparut presiuni la vanzare, astfel ca pretul unei actiuni a scazut foarte mult fata de valoarea initiala.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.