Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va putea fi executata silit doar in baza unor hotarari judecatoresti irevocabile, a stabilit Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta. Astfel, data dobandirii fortei executorii a hotararilor judecatoresti sau arbitrale prin care se stabilesc obligatii de plata ale AVAS va fi prorogata pana cand aceste decizii devin irevocabile.
"Plata obligatiilor banesti stabilite prin hotarari judecatoresti executorii, dar care pot fi contestate in instanta, poate produce prejudicii bugetului statului. In unele cazuri, sumele de bani executate nu mai pot fi recuperate in situatia desfiintarii, in mod irevocabil, a hotararilor judecatoresti respective", au explicat oficialii Guvernului.

Ordonanta aprobata mai stabileste, prin derogare de la Codul de procedura civila, ca apelul si recursul suspenda executarea hotararilor judecatoresti pronuntate in litigiile indreptate impotriva AVAS. De asemenea, executarea silita se suspenda pana la o decizie irevocabila si in cazurile in care executarea deja a inceput, dar hotararea judecatoreasca sau arbitrala a fost atacata in instanta.

Prin actul normativ mentionat, AVAS este scutita de la plata taxelor de timbru, timbru judiciar, cautiuni sau orice fel de alte taxe, in cazul in care institutia formuleaza cereri in instanta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.