Statul roman cheltuieste anual milioane de dolari pentru a mentine in viata sistemul centralizat de termoficare, ce este total ineficient si pagubos. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice, in ultimii zece ani, au fost acordate producatorilor subventii in valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro, suma meninta sa acopere pierderile din sistem. Sunt situatii in care banii incasati de la populatie pentru serviciile aduse de CET-uri acopera doar 30% din costuri. Diferenta de pret este suportata de la bugetul de stat si de la bugetele locale.

Desi Guvernul este constient de faptul ca aceste unitati de termoficare sunt extrem de costisitoare, face tot posibilul sa descurajeze orice alta modalitate de incalzire mai eficienta.

Astfel, autoritatile au limitat numarul debransarilor, obligandu-i pe cei care vor sa-si instaleze centrale de apartament, sa ramana racordati la sistemul centralizat. Luand seama de faptul ca tot mai multi cetateni se debransau, autoritatile au introdus obligativitatea obtinerii unor acte si aprobari costisitoare, fiind incalcat dreptul populatiei de a opta pentru modalitatea dorita de asigurare a confortului casnic.

Printre actele cerute la debransari se numara planul instalatiilor de incalzire nu doar pentru apartamentul in cauza, ci pentru intregul bloc. Mai este ceruta si evaluarea efectelor produse de desprinderea de la sistemul centralizat si modul de repartizare a consumurilor de incalzire din cadrul asociatiei de proprietari sau al condominiului.

Pe langa nervii de rigoare pe care ii suporta cel care se debranseaza trecand prin aceasta birocratie exagerata, mai trebuie platita si o suma (taxa) cuprinsa intre 800 si 1.000 de dolari.

CET-uri vechi de 60 de ani

Chiar in strategia de reforma a sistemului de incalzire centralizat este recunoscuta ineficienta actualelor CET-uri. In timp ce costurile de incalzire in sistemele individuale se ridica la circa 13 dolari gigacaloria, in cazul

CET-urilor, costul mediu este de peste 27 de dolari gigacaloria. O analiza cuprinsa in strategie mai arata ca unitatile de termoficare utilizeaza cazane vechi de zeci de ani. Exista CET-turi ca Timisoara si Gurabarza care au cazane din anii ’30. Cele mai multe sunt construite prin anii ’60. Cu toate acestea, statul considera ca inca pot fi mentinute in functiune, chiar daca este nevoit sa pompeze milioane de dolari in ele. Ba, mai mult, se intentioneaza realizarea unor investitii de circa 570 milioane euro pentru 87 de centrale termice mari. Sistemele sunt realizate dupa tehnologii anterioare crizei energetice din 1972, au randamente scazute, pierderi intre 25% si 35% si costuri ridicate de productie.

Romanii vor plati scump ineficienta CET-urilor

Aceste costuri nu pot fi suportate de populatie si de aceea statul a alocat pana acum subventii. Insa angajamentele cu Fondul Monetar International prevad reducerea treptata, incepand din acest an, a subventiilor la energia termica, astfel incat pana in 2007 sa fie eliminate in totalitate.

Altfel spus, ineficienta CET-urilor va fi suportata de catre cetateni. In acelasi timp va creste si pretul de referinta al gigacaloriei cam cu 10-15 procente anual si asa efectul pe care il va resimti populatia va fi unul mult mai puternic.

Practic, romanul este obligat de stat sa suporte scumpirile periodice si pierderile din retelele sistemului centralizat, in timp ce acesta nu-i asigura confortul necesar. Acest lucru vine in contradictie cu principiile de baza prezentate in strategie, unde se arata ca trebuie promovata economia de piata si trebuie redus gradul de monopol. Un alt principiu este reconsiderarea raportului pret/calitate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.