Piata bancara romaneasca se anunta a fi cea mai interesanta oportunitate pentru investitorii care au luat in vizor Europa centrala si de est. In acest context, privatizarea BCR si CEC starneste interesul marilor grupuri financiare, care nu au reusit sa patrunda ori sa-si consolideze pozitia din Romania.

Pentru a fi cat mai atractive, la BCR ar trebui schimbat statutul, iar CEC trebuie curatata de pierderile pricinuite de prabusirea dobanzilor oferite de Banca Nationala la depozitele atrase.
Analistii Bank Austria Creditanstald (BA-CA) anticipeaza pentru Romania o crestere a activitatii de creditare cu 721% pana in anul 2014, ceea ce inseamna, in termeni absoluti, 78 de miliarde de euro. Asta in timp ce Bulgaria avanseaza cu 242%, iar Ungaria cu 97%, in termeni absoluti cresterea fiecareia fiind de circa 16-17 miliarde de euro. "Romania are in acest moment cel mai mare potential in zona bancara", ne-a declarat Stefan Bruckbauer, Deputy Head Economics Department, BA-CA.

In opinia sa, tarile din sud-estul Europei au fost performerii cresterii economice, depasind avansul economiilor din statele membre UE. O analiza a bancii austriece prezentata saptamana trecuta la Belgrad arata ca, in 2005 si 2006, zona in care se inscriu Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru va ramane cea mai dinamica regiune din Europa. "Romania a devenit foarte atractiva pentru investitori, atat prin nivelul ridicat al cresterii economice si dimensiunile pietei, cat si prin noua politica fiscala", apreciaza si Regina Prehofer, membru al Consiliului Director BA-CA.

Aceasta dezvoltare are la baza, in opinia analistilor BA-CA, maturizarea pietelor bancare din regiune, unde creditarea a inregistrat cresteri puternice, in medie cu 29% anual, din 2001 pana azi.

"PERLELE coroanei" asteapta oferte

In aceste conditii, cand ochii tuturor institutiilor financiare in cautare de oportunitati se indreapta spre regiunea est-europeana, Romania si-a anuntat intentia de a scoate la vanzare participatiile statului la doua dintre cele mai interesante banci romanesti: BCR, liderul pietei autohtone, si CEC, a patra banca de pe piata, cu active lichide de peste un miliard de euro. "BCR si CEC sunt printre ultimele banci din zona de marimea si potentialul acesta", ne-a declarat Ionut Popescu, ministrul finantelor. "Piata romaneasca are un mare potential de crestere si cred ca este extrem de interesanta pentru bancile mari. Uitati-va numai la rezultatele anuntate de banci dupa primul trimestru", adauga acesta.

Autoritatile de la Bucuresti doresc sa finalizeze lista scurta a ofertantilor pentru privatizarea BCR pana la sfarsitul lunii septembrie, a declarat la Belgrad, in cadrul intalnirii anuale a BERD, Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. "Ofertele pentru privatizarea BCR vor fi primite pana in luna septembrie, iar lista scurta a finalistilor pentru preluarea bancii va fi anuntata inainte de octombrie", a spus secretarul de stat.

Dragos Neacsu a aratat ca procedura trebuie incheiata in luna septembrie, pentru a se putea face anuntul de privatizare a celei de-a doua banci ramase in proprietatea statului - Casa de Economii si
Consemnatiuni - inainte de finele lui octombrie. "Intre cele doua privatizari va exista un decalaj pentru ca sunt investitori interesati de ambele banci. Dupa ce publicam lista scurta de la BCR, vom face anuntul de privatizare de la CEC", a explicat Neacsu, aratand ca executivul doreste sa parcurga in 2005 macar una dintre etapele de vanzare a CEC.

Prin CEC vor trece banii UE

"Eu sper ca, pana cel tarziu la sfarsitul primului trimestru din urmatorul an, sa incheiem privatizarea pentru ambele banci", ne-a declarat Ionut Popescu. Pentru BCR, spune ministrul, s-au primit semnale puternice de la Deutsche Bank, UniCredit si multe alte institutii bancare. "Pentru CEC sunt 9-11 expresii de interes, din care numesc, intr-o ordine aleatoare, Erste, Rabobank, Dexia, UniCredit, care e interesata si de BCR. Cu interes privesc spre CEC si Raiffeisen si HVB", precizeaza oficialul roman. Ministrul finantelor sustine ca interesul pentru CEC este dat mai putin de rezultatele financiare, institutia incepand anul cu o pierdere de cateva miliarde lei, cat de potentialul prezentat de banca. "Pentru CEC este un interes enorm deoarece, se stie, in viitorul apropiat vor veni multi bani de la Uniunea Europeana spre agricultura, iar aceste sume vor fi dirijate prin banci cu multe sucursale in mediul rural", dezvaluie ministrul.

Ce si cum va fi vandut inca se discuta, strategiile nefiind finalizate. "Eu nu vreau sa le vindem suta la suta. Ramane de vazut si ce vor face SIF-urile, poate vor sa vanda si ele impreuna cu noi cate un pachet. Vreau sa facem un IPO", explica Ionut Popescu.
IPO (Initial Public Offer) este o oferta publica initiala, prin care o firma devine societate deschisa. Prin IPO, o firma care anterior era detinuta doar de
un numar redus de actionari, se deschide catre public si pune in vanzare actiuni ce pot fi cumparate de orice persoana sau firma interesata.

Intr-o oferta publica initiala se pot vinde atat actiuni deja emise, detinute de unul dintre actionarii initiali ai firmei, cat si actiuni noi, ce vor fi folosite pentru majorarea capitalului social. "La CEC as vrea sa vindem un pachet cuprins intre 51% si 75%, dupa care sa mai oferim cumparatorilor un pachet de 10%, printr-o oferta publica", ne-a declarat Ionut Popescu.

Statutul BCR ar putea fi schimbat

Privatizarea BCR a intrat in ultima linie dreapta dupa ce Gabriel Zbarcea, presedintele AVAS, a prezentat in ultima sedinta a executivului memorandumul privind propunerea comisiei de privatizare pentru strategia de privatizare a BCR. AVAS este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capitalul bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6%, SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.

Documentatia a fost elaborata in baza datelor puse la dispozitie de consultantul Daiwa Securities SMBC Europe, a discutiilor cu restul actionarilor BCR si a proiectului realizat de comisia de privatizare a institutiei de credit. In baza documentatiei, guvernul va adopta o decizie privind mentinerea sau reconsiderarea strategiei existente de privatizare a bancii.

Inaintea vanzarii unui pachet de actiuni la BCR, statutul institutiei de credit ar putea fi modificat. In acest moment, in statutul bancii este specificat faptul ca deciziile majore se iau doar daca intrunesc 75% din voturile actionarilor, aceasta clauza fiind introdusa pentru a proteja interesele investitorilor institutionali care au cumparat pana acum actiuni la BCR.

In cazul in care statul roman vinde, iar SIF-urile isi pastreaza actiunile, ele ar putea detine controlul decizional, folosind acel articol din statut. "Un investitor vrea, evident, sa aiba un control absolut in compania pe care o cumpara. Pentru a rezolva toate problemele ridicate de statut, vom initia discutii cu SIF-urile pentru a vedea daca vor altceva la schimb pentru actiunile BCR", ne-au declarat surse din comisia de privatizare a bancii. Daca nu vor, exista alte doua optiuni: sa vanda actiunile o data cu statul roman sau sa pastreze un pachet la BCR, iar statul sa faca demersurile legale si intelegerea cu noii proprietari, de a lista banca pe Bursa. "Inainte de asta se va schimba statutul institutiei", au mentionat sursele citate.

Doua optiuni pentru vanzare

Problemele BCR nu se termina aici. Un pachet de 7,5% din actiunile bancii este pus sub sechestru asigurator de o instanta, in contul unei obligatii de plata echivalente cu 18 milioane euro, mostenita de la Bancorex. "Acest sechestru stanjeneste privatizarea bancii", recunosc sursele din comisia de privatizare a bancii. Am depus o contestatie la executare si le pregatim o surpriza celor care franeaza privatizarea BCR", au adaugat acestea.

Ce spune raportul consultantului Daiwa Securities SMBC Europe? "Ca statul roman va instraina cel putin 50% din pachet, plus o actiune, dar apreciem si ofertele ce ni se vor face pana la 62% din actiuni. Putem vinde pana la 62% din pachetul detinut. Asadar, asteptam de la investitori doua oferte: una pentru 50% plus o actiune si alta pentru 62% din actiuni", au precizat sursele amintite.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.