Calendarul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi elaborat de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), institutie care va face la momentul respectiv toate precizarile referitoare la vanzarea bancii, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Guvernul a modificat recent, printr-o hotarare, strategia de privatizare a BCR. Noua strategie prevede vanzarea unui pachet de cel putin 50% plus o actiune din capitalul social total al bancii catre un investitor strategic (institutie financiar-bancara de reputatie internationala) sau catre un grup de investitori strategici.

Cota de actiuni care va fi vanduta este reconstituita din cota partiala sau totala ramasa in proprietatea statutului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC, au precizat oficialii Executivului. Strategia anterioara prevedea vanzarea a 51% din capitalul social al BCR.
Vanzarea se va face prin negociere, cu selectie de oferte, iar procedura de selectie va fi transparenta, deschisa si competitiva, bazata pe practicile internationale in materie, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Seful Guvernului a estimat ca banca va fi vanduta pana la sfarsitul acestui an. "In ceea ce priveste criteriile de selectie a investitorului, acestea sunt: viitorul partener sa fie un partener strategic si sa fie o banca care sa aiba experienta in activitatea de retail - pentru ca vrem sa pastram specificul actual al BCR. Al treilea criteriu va fi maximizarea pretului", a declarat premierul.
Noua strategie de privatizare, considera oficialii Executivului, va permite maximizarea veniturilor obtinute prin vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat, dar si implicarea pietei de capital in realizarea ofertei publice pentru vanzarea unui eventual pachet rezidual de actiuni.

Astfel, pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat pretul pentru o actiune platit pentru rascumpararea totala sau partiala a actiunilor vandute catre BERD si IFC acum doi ani. Reamintim ca in 2003, printr-o tranzactie anterioara, cele doua institutii au achizitionat 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR. In anul respectiv banca fusese scoasa la vanzare de doua ori, dar fara succes.
Daca nu se vand toate actiunile detinute de catre stat, ceea ce ramane va fi vandut pe piata interna sau externa de capital, insa acest pachet de actiuni nu trebuie sa fie mai mare de 11,8825% din capitalul social al BCR, a mai stabilit Executivul. In prezent, structura actionariatului BCR este urmatoarea: BERD si IFC detin 25% plus doua actiuni din capitalul social total al bancii, Asociatia Salariatilor - 8%, SIF-urile - 30% si AVAS - 36,8825%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.