Guvernul a stabilit modalitatea in care va vinde “perla coroanei” din sistemul bancar romanesc

Privatizarea BCR - cel mai mare jucator din sistemul bancar romanesc - a intrat din nou in atentia guvernantilor. Dupa ce noua putere a dispus schimbarea comisiilor de privatizare ale BCR si CEC, acum in centrul preocuparilor a ajuns modificarea strategiei de privatizare a BCR. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, in repetate rinduri, ca modificarea strategiei de privatizare a BCR este o prioritate. Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), principalul actionar al BCR, a pregatit un memorandum privind modificarea strategiei de privatizare a bancii, pe care l-a pus ieri pe masa guvernului. De ieri, grupurile financiare interesate de "perla coroanei" din sistemul bancar romanesc au in fata o noua strategie de privatizare a BCR.

Ultima strategie, hotarita ieri de guvern: se vinde mai putin din BCR

Strategia de privatizare a BCR a fost modificata din nou, poate pentru ultima data. Guvernul a decis ieri privatizarea celei mai mari banci din sistem prin vinzarea a doar 50% + 1 actiune din capitalul BCR, fata de pachetul de 51% cum era prevazut in vechea strategie. Dintre actiunile care urmeaza sa fie scoase la vinzare, doar 36,88% sint in proprietatea statului.

Pentru a completa pachetul, restul de actiuni vor fi rascumparate de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC (International Finance Corporation - Divizia de investitii a Bancii Mondiale), care au platit anul trecut 222 milioane euro pentru 25% din actiunile BCR.
De asemenea, noua strategie de privatizare mentioneaza clar ca pretul platit de investitorul strategic nu poate fi mai mic decit cel oferit de BERD si IFC. Metoda aleasa pentru privatizarea BCR este selectia de oferte, urmata de negocierea directa cu investitorul ales. Anuntul de privatizare a BCR urmeaza sa fie publicat in iunie, iar lista scurta a candidatilor va fi stabilita pina in septembrie.

Guvernul si-a mentinut pretentiile privind cumparatorul BCR - care trebuie sa fie ori un grup financiar reputat la nivel international, ori un consortiu din care sa faca parte cel putin un astfel de grup. Premierul Calin Popescu-Tariceanu estimeaza ca privatizarea BCR va fi terminata pina la finele anului. Noua strategie nu exclude listarea la bursa a pina la 11,88% din actiunile BCR - diferenta dintre pachetul oferit la vinzare si actiunile detinute de stat impreuna cu BERD si IFC.

Frinele privatizarii

Desi, teoretic, BCR este pe miini private, privatizarea finalizata in 2003 este doar una temporara. Actionarii BERD si IFC, care au cumparat 25% + 2 din actiunile bancii, au semnat contractul, sperind ca pina in 2006 statul sa gaseasca investitorul strategic. Solutia a fost una de compromis. La vremea aceea, deasupra capului guvernului Nastase plana amenintarea blocarii acordului cu FMI daca BCR nu trecea pe miini private pina la finele 2003. Solutia de moment, de privatizare a BCR cu BERD si IFC, a venit dupa nu mai putin de doi ani de decizii politice contradictorii ale executivului: azi facem privatizare, miine nu mai facem.

Argumentele celui mai puternic

Recunoscuta ca lider in sistemul bancar romanesc, BCR ia caimacul institutiilor concurente printr-o serie de avantaje.

Face pretul pe piata

Un exemplu concret: in septembrie anul trecut, la doua luni dupa ce Banca Centrala a tot scazut dobinda de interventie, a fost nevoie de o reducere a dobinzilor la credite din partea BCR (de la 25% la 23%) pentru ca si celelalte banci sa coboare, la rindul lor, stacheta la costurile creditelor.

Reteaua cea mai extinsa

Banca Comerciala Romana detine cea mai mare retea de distributie din mediul urban - 317 sucursale (fata de 220 sub sigla Banca Romana de Dezvoltare, a doua banca din sistem) si cel mai mare numar de clienti, 4,5 milioane la finele lui 2004.
Portofoliu mare de credite in lei.

Un alt punct forte care va cintari mult in ochii investitorilor straini este portofoliul mare de credite in lei, despre care se zice ca ar fi mai putin riscante decit cele in valuta.

La sfirsitul lui 2004, BCR administra peste 800.000 de credite, din care 600.000 in lei. In schimb, celelalte banci au in portofoliu mai multe credite in valuta decit in lei. Imprumutarea in valuta este considerata mai riscanta atit pentru client, cit si pentru banca deoarece oricind euro o poate lua in sus, scenariu in care ratele ce trebuie rambursate ar creste de la o zi la alta.

Cine sint pretendentii?

O data cu schimbarea politica din 2004, precum si dupa modificarea componentei comisiei de privatizare, o serie de investitori straini au dat din nou semne de interes pentru cumpararea BCR. Este vorba despre Deutche Bank, Unicredit si HVB Bank. Toate sint grupuri financiare de renume. Unicredit, banca originara din Italia, are avantajul ca a achizitionat cele mai mari banci din tarile din Europa centrala si de est. HVB este cea mai mare banca din Germania si este, de asemenea, prezenta in tarile din regiune, iar Deutche Bank este una dintre cele mai mari banci la nivel european, fiind renumita pentru activitatea de finantare a investitiilor si fuziunilor.
• capitalizare bursiera - 30 miliarde euro (jumatate din PIB-ul Romaniei)
• active de 265 miliarde euro
• a participat la privatizarea principalelor banci din tarile din Europa centrala si de est

Portofoliu:

• Bulbank - cea mai mare banca din Bulgaria, privatizata in 2000
• Pekoabank - prima banca privata din Polonia
• Unibanka - Slovacia, locul 5
• Zabrebacka group din Croatia
• participare la grupul Koc, locul 3 in Turcia
• Zivnostenska Banka - Cehia

• locul 5 in clasamentul bancilor din Europa
• renumita pentru activitatea de investitii, consultanta fuziuni firme
• active 840 miliarde euro
• nu are activitate de retail decit in Germania

Este prezenta in:

• Noua Zeelanda, Japonia, Brazilia, SUA
• Belgia, Olanda, Luxemburg, Franta
• Polonia, Rusia
• Italia si Spania - unde a achizitionat cele mai mari banci
• Elvetia

• cea mai mare banca din Germania si Austria
• banca cu cei mai multi clienti din Europa
• active de 467 mld. euro
• capitalizare bursiera - 12,5 mld. euro
• prezenta in 14 tari din regiune

Portofoliu:

• BPH-PBK - Polonia si HVB Bank Boichim Bulgaria - intre primele trei banci din tarile respective
• prezenta in Croatia, Romania, Ungaria, Slovacia, Slovenia etc.

Calendarul privatizarii BCR

2001
- s-a decis privatizarea BCR
- termen final - 31 iulie 2002
- a fost desemnat drept consultant compania Merrill Lynch

Sfirsitul lui 2001
- privatizarea intra in impas deoarece contractul cu consultantul nu a fost reinnoit

Aprilie 2002
- Daiwa Securities este aleasa in locul lasat liber de Merrill Lynch
- guvernul cere FMI aminarea privatizarii BCR pina la finele lui 2002

Iulie 2002
- se lanseaza anuntul de privatizare
- depun scrisori de intentie EULIA (consortiu francez al Caselor de Economii) si un consortiu format din OTP - Ungaria si HVB - Germania. Ofertele sint respinse pentru ca nu indeplinesc criteriile de "investitori strategici"

Noiembrie 2002
- a doua strigare la depunerea de scrisori de intentie
- interesul investitorilor s-a evaporat: nici un candidat la privatizarea BCR
- privatizarea BCR are un nou termen final - iulie 2003

Martie 2003-iunie 2004
- dupa indelungi negocieri cu guvernul, BERD si IFC au cumparat si platit 25%+2 din actiunile BCR cu 222 milioane euro


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.