80% din acestea - construite cu banii populatiei * Productia industriala a crescut cu 4,5 la suta fata de perioada similara din 2003

Productia industriala a crescut cu 4,5 la suta in primele zece luni fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, informeaza Institutul National de Statistica (INS). In aceeasi perioada, productia industriei prelucratoare a consemnat un avans de 5,5 la suta. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a fost in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2004 mai mare, in termeni reali, cu 10,6 la suta fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. Investitiile realizate in economie in primele noua luni ale anului au depasit 183.000 miliarde lei, fiind in crestere, in termeni reali, cu 13,3 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au reprezentat 44,6 la suta din total, in crestere cu 10,7 la suta comparativ cu perioada ianuarie - septembrie 2003. Pe de alta parte, investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat peste 91.000 miliarde lei (49,7 la suta din total) si s-au situat cu aproape 28 la suta peste nivelul perioadei similare din anul 2003. In primele zece luni ale acestui an, valoarea lucrarilor de constructii a depasit 142.000 miliarde lei, in crestere cu 8,9 la suta fata de perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2003.

Valoarea constructiilor noi reprezinta mai mult de jumatate din valoarea totala a lucrarilor de constructii. Lucrarile de reparatii capitale au fost de aproape 20 la suta din valoarea totala, in timp ce lucrarile de intretinere si reparatii curente realizate la cladiri si constructii existente au reprezentat aproape un sfert din total. Numai in trimestrul III 2004, volumul comenzilor noi in constructii a insumat peste 34.000 miliarde lei, constructiile ingineresti reprezentand 64 la suta din totalul comenzilor. Numarul locuintelor terminate in primele noua luni ale anului a fost de aproximativ 17.500, dintre care peste 3.500 au fost realizate din subventii bugetare. Cele mai multe locuinte au fost construite, potrivit INS, din fondurile populatiei (aproximativ 80 la suta din totalul locuintelor terminate). in aceeasi perioada, volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul a crescut cu 12,5 la suta peste nivelul inregistrat in perioada corespunzatoare din 2003, cresteri mari obtinandu-se la vanzarile de marfuri nealimentare (+14,3 la suta).

Volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2004 a fost mai mare cu 11,6 la suta fata de perioada similara din anul trecut, sustinut de cresterea atat a volumului cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule (+14,6 la suta), cat si a celei obtinute din comertul si intretinerea de autovehicule (+ 8,2 la suta). Cifra de afaceri in activitatea de servicii de piata prestate populatiei a fost cu peste 14 procente mai mare fata de aceeasi perioada din anul precedent.

* Productia industriala a crescut cu 4,5 la suta
* Investitiile realizate in economie, in primele noua luni, au depasit 183.000 miliarde lei
* Valoarea lucrarilor de constructii - peste 142.000 miliarde lei
* Pana la sfarsitul lunii septembrie, numarul locuintelor terminate a fost de aproximativ 17.500


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.