Ion Tiriac ar fi incasat 20 de milioane de euro pentru operatiunea de intermediere a controversatului contract cu EADS. Banii ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase, arata saptaminalul francez "Le Point".

In anul 2004, concernul EADS a semnat cu fostul guvern condus de Adrian Nastase un contract cu o valoare de peste 1 miliard de euro pentru securizarea a 3.147 de kilometri de frontiera a Romaniei. 650 de milioane de euro urmau sa fie platiti direct catre EADS. Restul de 350 de milioane ar reprezenta lucrari pe care trebuie sa le faca statul roman, iar despre aceasta suma fostul premier spune ca ar fi bani pentru "saibe si piulite".

Conform saptaminalului "Le Point", afacerea pare a fi fost facuta la Bucuresti in mare graba preelectorala, prin intermediul ramurii germane a concernului EADS, care permite o mai mare lejeritate in acordarea comisioanelor comerciale, conform regulilor Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

"Sustinut de Bruxelles, deranjat de practicile EADS, noul Guvern al Romaniei ameninta cu anularea contractului. Motivul invocat: contractul in cauza a fost facut fara licitatie", arata publicatia franceza.

Servitori fideli ai lui Nastase

"Le Point" spune ca afacerea se complica. EADS, care ar fi incasat deja 200 de milioane de euro imediat dupa semnarea contractului, refuza sa restituie banii. Cu atit mai putin integral. Grupul franco-german vrea sa opreasca 40 de milioane de euro pentru cheltuieli, dintre care 20 de milioane de euro ar fi cheltuieli proprii si alte 20 de milioane comisioane platite intermediarilor comerciali romani. Cele 20 de milioane de euro varsati dupa semnarea contractului ar fi fost primiti de catre Ion Tiriac, reprezentant in Romania al mai multor companii germane, printre care si Siemens, partener cu EADS in aceasta afacere. "Intr-un final, scrie 'Le Point>>, banii ar fi servit la finantarea campaniei electorale a lui Adrian Nastase. Noul premier al Romaniei a inceput, de altfel, sa faca curat, pensionindu-i pe doi dintre ofiterii superiori din politie, servitori fideli ai lui Adrian Nastase".

Finalul articolului din "Le Point" rezerva un comentariu critic la adresa sefilor EADS, care au implicat compania intr-o afacere care i-a creat o imagine negativa. Informatia referitoare la faptul ca Banca Tiriac ar urma sa intermedieze platile dateaza inca de anul trecut, insa Ion Tiriac nu a confirrmat-o. Tiriac este reprezentatul in Romania al concernului german Daimler-Chrysler, dealer al marcii Mercedes. In actionariatul celui de-al doilea producator de armament mondial, EADS, Daimler-Chrysler detine 30%.

EADS: "Nimic nu este adevarat"

Pe de alta parte, alte trei firme au admis ca vor obtine subcontractari. Este vorba de UTI Grup a lui Tiberiu Urdareanu, de Computerland a lui Nicolae Badea si de Fujitsu Siemens Romania, condusa de Claudiu Florica. Michael Meissner, vicepresedinte al EADS, a negat ieri informatiile aparute in ziarul francez. "Nimic nu este adevarat. Nu avem relatii de afaceri cu firme romanesti, si cu atit mai putin cu grupul Tiriac", sustine Meissner. Pe de alta parte, oficialul ne-a declarat ca grupului nu i s-ar fi propus rezilierea contractului si ca suma incasata pina acum ca avans ar fi de numai 35 de milioane de euro.

De asemenea, Meissner sustine ca nu ar fi inceput nici platile catre Siemens, pe motiv ca proiectul nu ar fi ajuns inca in faza de subcontractare.

"Toma Zaharia a negociat si a semnat"

Marian Saniuta, cel care era ministru de Interne la momentul semnarii contractului, spune ca fostul secretar de stat Toma Zaharia este cel care a negociat, a aprobat si a semnat contractul. "Ce se scrie in 'Le Point>> este o exagerare. Din cite imi aduc aminte, nu era prevazut in contract vreun comision comercial", ne-a declarat Marian Saniuta. Adrian Nastase ne-a declarat ieri: "Nu stiu sa se fi luat comisioane. Intrebati-l si pe Tiriac". Ion Tiriac nu a putut fi contactat pentru a comenta afirmatiile din "Le Point". Sefa sa de cabinet ne-a spus ca omul de afaceri e plecat la Roland Garros si nu poate sa ia legatura cu el.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.