Managerii romani, tot mai cautati in alte tari din Europa de est

Sectorul financiar-bancar ofera in Romania cele mai mari salarii pentru functiile de top management, fiind urmat de industrie si IT&C, apoi de sectorul bunurilor de consum, afirma Panos Manolopoulos, director general al firmei Stanton Chase, specializata in recrutarea de personal pentru conducere. "Salariile nete pentru astfel de functii variaza intre 80.000 si 200.000 de euro pe an, dar la aceste sume se pot adauga si bonusuri, costuri legate de asigurari, intretinere si calatorii", a precizat, pentru Mediafax, Manolopoulos.

Cel mai mare salariu net negociat de companie pentru un client se situeaza in jurul nivelului de 220.000 de euro, persoana care a ocupat pozitia respectiva nefiind de nationalitate romana. "In principiu, nu exista diferente de salarizare intre expati (n.r. - manageri straini) si romani, pentru ca firmele care cauta executivi aloca in prealabil un buget in acest scop. In cele din urma, se poate spune insa ca cei din prima categorie sint retribuiti mai bine pentru ca au cerinte mai ridicate", a mai spus reprezentantul Stanton Chase.

In opinia sa, motivul pentru care managerii romani de top solicita salarii mai mici prin comparatie cu cei de alte nationalitati este nivelul general de salarizare din tara, inferior celui din Europa Occidentala, spre exemplu. "Toti acesti executivi promoveaza din rindul categoriei managerilor de mijloc, unde primesc salarii mai mici decit in alte tari. Prin urmare, evolutia este proportionala", arata Manolopoulos. El a apreciat ca aceste diferente vor fi eliminate in urmatorii trei-patru ani.

Directorul firmei Stanton Chase a remarcat doua tendinte majore pe piata recrutarii de top management din Romania. Prima este o cerere din ce in ce mai mare in tarile din regiune pentru manageri romani sau, cel putin, pentru expati cu experienta in Romania. "Exista in prezent o companie mare in Serbia care cauta un director executiv si a pus ca prima conditie nationalitatea romana", a afirmat Manolopoulos. El a explicat ca piata romaneasca a traversat o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, iar cei care au activat aici beneficiaza de o experienta pretioasa.

Cea de-a doua tendinta semnalata de Manolopoulos este aceea ca marile companii multinationale din Romania au inceput sa inlocuiasca managerii straini cu unii romani. "Preconizez ca peste zece ani vom gasi cu greu un expat in Romania", sustine reprezentantul firmei de recrutare. Totusi, el a apreciat ca, in prezent, "exporturile" in materie de forta de munca depasesc "importurile", situatie care se va inversa insa in urmatorii ani.

Pe de alta parte, Manolopoulos a spus ca in Romania se inregistreaza cea mai indelungata perioada de sedere a expatilor comparativ cu restul tarilor din Europa de sud-est. Astfel, daca in statele vecine perioada medie in care un manager strain ramine in functie este de doi ani, doi ani si jumatate, in Romania intervalul tinde spre trei ani si jumatate, patru ani. "In plus, Romania are cea mai ridicata rata de stabilire a expatilor", adauga directorul firmei de recrutare Stanton Chase.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.