• Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a parasit negocierile privind modificarea Codului Muncii, motivind ca intr-o economie capitalista nu poate fi aplicat un Cod al Muncii comunist, care sa favorizeze doar angajatul.

• Marian Petre Milut, presedintele UNPR, a amenintat ca daca actualul Cod al Muncii va ramine in aceeasi forma, el isi va muta capitalul si afacerile pe alte piete, printre care cea britanica.

• "Daca am un contract de afaceri pe doi ani si am nevoie de forta de munca suplimentara, ar trebui sa pot face angajarile de care am nevoie. Dar Codul Muncii ma pune sa inchei contracte pe viata! Este un mod de a privi lucrurile comunist", a spus Milut.

• Investitorii afirma ca forma actuala a Codului Muncii nu stimuleaza crearea de locuri de munca. Dimpotriva, "stimuleaza" reorientarea investitiilor straine spre alte tari din regiune.

• Nu intimplator, intr-un studiu KPMG, Romania figureaza pe ultimul loc la atragerea investitiilor straine, in 2004, intre tarile Europei de est.

Dupa doua zile de discutii pe marginea articolelor noului Cod al Muncii, Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), una dintre cele cinci organizatii patronale reprezentative la nivel national, a parasit negocierile. Reprezentantii acestei formatiuni considera ca intr-o economie capitalista nu poate fi aplicat un cod al muncii comunist, care sa favorizeze doar an-gajatul. Marian Petre Milut, presedintele UNPR, i-a acuzat pe ceilalti patroni ca fac jocul actualei puteri si al sindicatelor si a amenintat ca-si va muta capitalul pe alte piete occidentale. In aceste conditii, sindicatele isi conserva privilegiile obtinute in martie 2003, cind a intrat in vigoare Legea 53, care reglementeaza relatiile de munca.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) s-a retras in urma cu doua zile de la negocierile pe articolele referitoare la forma noului Cod al Muncii. Motivul: modificarile puse in discutie sint pur formale.
Marian Petre Milut, presedintele UNPR, sustine ca nici o modificare esentiala ceruta de patroni nu a fost acceptata de partenerul de dialog social. Milut spune ca articolul cel mai spinos, cel referitor la durata contractului individual de munca, a ramas neschimbat, fapt care-i determina pe patroni sa renunte la a mai face angajari in functie de necesitati. "Trebuie sa ne obisnuim cu o piata a muncii capitalista. Pe o astfel de piata, daca am un contract de afaceri pe doi ani si am nevoie de forta de munca suplimentara, ar trebui sa pot face angajarile de care am nevoie. Dar Codul Muncii ma pune sa inchei contracte pe viata, chiar daca ma dezavantajeaza. Este un mod de a privi lucrurile comunist", a spus Milut.

Somajul, incurajat

Reprezentantul UNPR considera ca reglementarile prevazute in noul Cod al Muncii vor duce la blocaje pe piata fortei de munca, iar in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana - la cresterea somajului. "Nici un patron veritabil nu va mai investi pe piata fortei de munca de la noi, daca atunci cind il prinzi pe unul furind nu-l poti da afara decit dupa doi ani de ancheta, timp in care el mai fura de 20 de ori", a spus Milut.

Organizatiile sindicale sustin insa ca nu este normal ca o organizatie patronala sa se substituie justitiei. "Numai justitia este cea care poate lua decizii privitoare la vinovatia sau nevinovatia cuiva. Pina la acel moment functioneaza prezumtia de nevinovatie", a declarat Valentin Mocanu, negociatorul CNSLR-Fratia.

"Patronatele controlate de Copos fac jocurile"

Singura explicatie valabila in cazul celorlalti patroni care nu s-au ridicat de la masa negocierilor este, in opinia presedintelui UNPR, obedienta fata de actuala putere. "Nu-i greu de banuit de ce patronatele controlate de Copos nu s-au ridicat inca de la masa negocierilor. Ei, practic, sacrifica interesele angajatilor si ale patronatelor in folosul lor politic", a spus Milut. El a adaugat ca n-ar fi exclus ca, pina la urma, patronatele lui Copos sa aiba misiunea secreta de a compromite actuala putere.

Confederatia patronala vizata de presedintele UNPR a preferat sa nu comenteze acuzele aduse de Marian Milut. "Statutul meu de profesor nu-mi permite sa ma cobor la un asemenea nivel. Este treaba domnului Milut ce a declarat", a spus Mihai Manoliu, secretar general al Aliantei Nationale a Patronatului Roman (ANCPR).

UNPR ameninta ca-si va muta capitalul in Marea Britanie

Presedintele UNPR spune ca, in cazul in care va fi adoptata actuala forma a Codului Muncii, nici un patron serios nu va mai fi motivat sa investeasca in piata muncii din Romania si se va muta pe alte piete mai atractive. "Am constatat ca piata muncii din Marea Britanie este foarte flexibila si ma gindesc foarte serios sa-mi transfer capitalul pe aceasta piata", a declarat Milut.

Negociatorii sindicali

Valentin Mocanu - vicepresedinte CNSLR-Fratia
Romulus Nita - vicepresedinte Cartel ALFA
Ovidiu Jurca - vicepresedinte BNS
Ioan Albu - secretar general Confederatia Meridian
Aurel Cornea - vicepresedinte CSDR

Cerintele patronilor

-contract de munca pe durata determinata ca regula
renuntarea la clauza de neconcurenta
dreptul de a cere informatii suplimentare (de exemplu daca persoana in cauza a fost informator la Securitate sau daca este alcoolica) de la fostele locuri de munca, altele decit functia si durata contractului

-desfacerea contractului de munca in momentul in care hotul e prins in flagrant

-indemnizatie de maximum 75% din salariul de baza pentru perioada de nefunctionalitate a firmei
incetarea relatiilor de munca in momentul in care firma e in faliment

-procedura de concediere colectiva sa fie declansata in momentul concedierii a 20% din totalul angajatilor
asigurarea formarii profesionale in functie de nevoile firmei

Solicitarile sindicatelor

-contract de munca pe durata nedeterminata ca regula

-pastrarea clauzei de neconcurenta (25% in plus la salariu daca patronul vrea fidelitatea angajatului)
angajatorul nu poate cere alte informatii referitoare la angajat cu exceptia functiei indeplinite de acesta si a duratei contractului de munca

-desfacerea contractului de munca din cauze penale numai in momentul in care hotarirea judecatoreasca devine definitiva

-indemnizatie de cel putin 75% din salariul de baza in perioada de nefunctionalitate a firmei
incetarea relatiilor de munca in momentul incetarii existentei de drept a firmei (adica in urma lichidarii juridice)

-procedura de concediere colectiva sa se declanseze in momentul concedierii a 10% din numarul total al angajatilor

-asigurarea formarii profesionale a salariatilor in mod sistematic, timp de 30 de zile pe an

Romania, pe ultimul loc in topul investitiilor straine

Mentinerea unui cod al muncii prohibitiv pentru investitiile straine este cu atit mai ciudata cu cit Romania se afla pe ultimul loc intr-un studiu care analizeaza situatia investitiilor straine din sase tari est-europene. Studiul, care a fost realizat de compania internationala de consultanta KPMG, arata ca Ungaria s-a situat anul trecut pe primul loc in topul tarilor est-europene in privinta atragerii investitorilor straini. Vecinii unguri au reusit sa convinga companii multinationale importante sa desfasoare activitati de cercetare si dezvoltare pe teritoriul sau, spre deosebire de alte tari din zona, unde investitiile se concretizeaza in deschiderea de fabrici, relateaza AP.

Mediul economic si politic stabil, performantele economice deosebite, mina de lucru calificata si infrastructura dezvoltata au facut din Ungaria o destinatie atractiva pentru investitiile facute de marile companii internationale. Aceasta tara a atras cel mai mare volum de investitii straine in 2004, respectiv 4.660 de euro pe cap de locuitor, fiind urmata de Cehia, cu 4.120 de euro. Studiul arata ca, in Romania, investitiile straine reprezinta 600 de euro pe cap de locuitor.

Dupa ce companii uriase, precum Electrolux si General Electric, au decis sa-si extinda operatiunile de productie in Ungaria, un numar din ce in ce mai mare de corporatii importante, intre care Ericsson, Audi si Exxon Mobil, si-au creat centre de cercetare si servicii in aceasta tara, mai arata studiul.
2005 a inceput nefast. Datele Bancii Nationale a Romaniei arata ca, in luna ianuarie, investitiile straine directe s-au situat la 89 milioane de euro, adica mai putin cu 48% fata de luna similara din 2004. De la inceputul anului, ARIS are in evidenta 20 de proiecte noi.

Domeniile vizate sint industria auto, petrochimie, energie neconventionala, productie de aparatura electrica si electrocasnica, productia de mobila, investitii care ar putea aduce intre 3,2-3,8 miliarde de euro. Spre comparatie, Bulgaria mizeaza pe atragerea a doua miliarde de euro, nivel similar cu cel din anul anterior. Romania a atras, pina la sfirsitul anului trecut, investitii straine directe de peste 13 miliarde de euro. Recordul absolut a fost atins in 2004, cind au fost inregistrate investitii de aproximativ 4,1 miliarde euro, determinate de privatizarea Petrom si a doua filiale Electrica. (Livia Cimpoeru)


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.