Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a exclus, in cadrul unei sedinte de la inceputul saptamanii, posibilitatea diminuarii ratei dobanzii, afirmand ca acest lucru ar agrava problemele zonei euro, care, oricum, inregistreaza un ritm scazut de dezvoltare economica, transmite Mediafax. Desi nu exista, pentru moment, perspective de dezvoltare economica, Trichet a precizat ca institutia este pregatita sa majoreze rata dobanzii, care a stagnat la 2 la suta timp de aproape doi ani, daca va fi necesar, in ciuda faptului ca unii politicieni europeni au cerut chiar contrariul. Presedintele a mentionat ca oficialii bancii au stabilit, la ultima intalnire, ca reducerea costurilor imprumuturilor fara reformarea zonei euro va inrautati situatia.

"Sunt foarte, foarte sigur. La ultima intalnire eram absolut convinsi ca nu vom imbunatati situatia daca mergem in directia sugerata de unii", a declarat Trichet in fata Comitetului economic si monetar al Parlamentului European. Oficialii BCE sunt de parere ca rata scazuta a dobanzii va crea, in viitor, o serie de probleme privind inflatia, iar presedintele institutiei a precizat ca este posibila o majorare.

In primul trimestru al anului, PIB-ul inregistrat in zona euro a crescut cu 0,5 procente fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, peste majorarea de 0,2 la suta din ultimele luni ale lui 2004. Avansul se datoreaza, in principal, unor factori tehnici, cum ar fi numarul de zile lucratoare.

"Conform indicatorilor economici, consideram ca ritmul modest de dezvoltare din a doua jumatate a lui 2004 va continua si in primele sase luni ale acestui an, fara a exista perspective clare ale dinamizarii situatiei", a declarat Trichet.

Analistii au identificat o serie de factori care ameninta cresterea economica mondiala, si implicit pe cea a zonei euro. Printre acestia, ei au citat pretul petrolului, precum si deficitul de cont curent al SUA, care pentru anul trecut s-a situat la 617 miliarde de dolari, iar pentru 2005, conform economistului american Carl Tannenbaum, ar putea ajunge chiar la 662 miliarde de dolari. In consecinta, presedintele BCE a facut un apel la statele dezvoltate pentru a ajuta la corectarea dezechilibrelor economice.

"Cred ca aceste dezechilibre pot fi reduse treptat prin implicarea activa a statelor din G7 si G3, si mai ales prin corectarea deficitului din SUA si prin implementarea unor reforme structurale in Europa", a adaugat acesta. O alta problema, adusa in prim-plan de oficialul BCE, este legata de moneda chineza, care ramane in continuare subevaluata in raport cu euro si dolarul, si contribuie astfel la cresterea instabilitatii economiei mondiale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.