Deputatii au adoptat, ieri, cu 127 voturi "pentru, 96 "impotriva" si o abtinere, Ordonanta de modificare a Codului fiscal, cu amendamentele operate de Comisia de buget-finante.

Grupurile parlamentare ale PSD si PPRM din Camera Deputatilor s-au pronuntat impotriva aprobarii proiectului de lege privind modificarea si completarea Codului fiscal.

In luarea sa de cuvant, deputatul PSD Mihai Tanasescu, fostul ministru al Finantelor, a sustinut ca, prin noul Cod fiscal, s-au majorat impozitele si taxele, pentru a se acoperi golul creat de aplicarea cotei unice.

El a declarat ca dublarea impozitului la intreprinderile mici si mijlocii a condus, in aceste prime 6 luni de la aplicare, la inchiderea a zeci de mii de companii si ca cea mai simpla solutie gasita de guvernanti pentru a acoperi golul de venituri creat de aplicarea cotei unice a constat in cresterea accizelor.

Tanasescu: Transfer de la impozitele directe la cele indirecte

El a adaugat ca, prin aceasta "revolutie fiscala" reprezentata de introducerea cotei unice de impozitare, s-a facut transferul de la impozitele directe, catre impozitele indirecte, ceea ce a echivalat cu faptul ca au beneficiat foarte putini de introducerea cotei unice si au pierdut cei mai multi, adica pensionarii si agricultorii

Tanasescu a precizat, totodata, ca introducerea accizei la energia electrica este o premiera in Romania. Aceasta masura produce o crestere a pretului intr-un mod care nu se justifica, a apreciat Tanasescu.

"Acest Cod fiscal, asa cum e el prezentat, nu poate sa aduca stabilitate, nu poate sa aduca un lucru bun, el aduce o majorare continua, care in mod cert va duce la o inflamare a inflatiei in anul acesta", a precizat deputatul social-democrat, care a adaugat ca majorarile de venituri sunt urmarea rezultatelor din 2004 si nu a unei mai bune colectari.

Si deputatul PPRM Daniel Ionescu a precizat ca grupul sau parlamentar nu sustine acest proiect de lege.

"PPRM nu poate discuta aceasta modificare neconstitutionala a Codului fiscal, pentru ca ea va fi in continuare un factor de inflatie si de scadere a nivelului de trai al populatiei", a precizat deputatul PPRM.

Deputatul PC, Gratiela Iordache, a precizat ca formatiunea sa sustine Codul fiscal "pentru ca este o lege de care economia are nevoie". Ea a mentionat ca multe dintre comentariile facute de reprezentantii PSD si PPRM au fost incorecte si a precizat ca PC s-a axat pe apararea intereselor clasei mijlocii.
Liderul grupului parlamentar PNL, Eugen Nicolaescu, a tinut sa mentioneze ca "o serie de accize care acum sunt blamate de PSD au fost introduse la initiativa PSD, cum este acciza la energie electrica".
Totodata, grupurile parlamentare ale minoritatilor si al PD si-au afirmat sustinerea pentru proiectul de modificare a Codului fiscal.

Amendamente la taxarea veniturilor din capital

Unul dintre amendamentele aduse de deputati spune ca in cazul castigului din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, altele decat titlurile de participare la un fond deschis de investitii si parti sociale, care au fost dobandite si vandute imntr-o perioada mai mica de 365 de zile, obligatia calcularii si virarii impozitului revine persoanei care detine si tranzactioneaza actiuni, iar termenul de plata a impozitului este data de 25 ianuarie a anului urmator anului fiscal in care s-a realizat tranzactia.
In cazul vanzarii actiunilor detinute pentru mai mult de un an, obligatia calcularii si virarii impozitului revine intermediarilor, iar termenul este cel de mai sus. La fel se intampla si cu actiunile dobandite gratuit la inceputul deceniului trecut in Programul de privatizare in masa. In cazul tranzactiilor valutare la termen, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe venit revine tot intermediarilor.

Un alt amendament reglementeaza ca impozitul calculat pe veniturile din lichidare este impozit final platibil lunar si anual la 25 ianuarie. Acesta se va regulariza la sfarsitul anului pe baza diferentei impozitului datorat la nivelul anului si cel calculat.

O alta modificare importanta este ca agentii care realizeaza castiguri din tranzactionarea valorilor mobiliare pe o piata reglementata nu mai sunt obligati sa depuna o declaratie speciala la Finante la 15 mai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.