Abonamentul fix pentru gazele naturale nu se va mai plati, a anuntat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa intrevederea avuta cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu. Seful Guvernului a aratat ca fiecare abonat va achita de la 1 iunie, cand se va schimba actuala metodologie, doar pretul real a ceea ce consuma: "Daca un abonat consuma 3 metri cubi pe luna, 3 metri cubi plateste si cu asta s-a incheiat discutia".

Presedintele ANRGN a fost insarcinat de premier sa elaboreze o noua metodologie de tarifare a gazelor naturale, din care sa elimine obligativitatea abonamentului, dar in care sa cuprinda obligatiile asumate fata de Uniunea Europeana cu privire la preturile de vanzare ale gazelor naturale (care trebuie sa acopere costurile de productie). Totodata, seful ANRGN va trebui sa verifice, la nivelul distribuitorilor de gaze, cum se calculeaza preturile (care sunt costurile ce intra in structura lor).

Cu alte cuvinte, nu va mai exista abonamentul, dar preturile gazelor nu vor mai contine nici un fel de subventie de la stat. "Nu avem ajutoare sociale pentru gaze. Se renunta la abonament, iar factura va reflecta pretul gazelor consumate", a explicat premierul. Intrucat noua metodologie nu se va putea aplica retroactiv, consumatorii vor fi obligati sa plateasca abonamentul la gaze pe lunile aprilie si mai; abia de luna viitoare se va reveni la facturarea pe baza consumului efectiv.

Tariceanu a subliniat ca actuala metodologie de tarifare, care include abonamentul obligatoriu, a fost aprobata si publicata in Monitorul Oficial in 2003, deci in mandatul guvernarii PSD. Metodologia ar fi trebuit sa intre in vigoare pe 1 ianuarie 2005, dar fostul presedinte al ANRGN a decalat-o pana pe 1 aprilie 2005, printr-un... comunicat de presa, fara a avea vreo baza legala pentru aceasta amanare. "Nu pot sa-i pun in carca actualului presedinte al ANRGN vina pentru stabilirea acestei metodologii", a spus premierul. El a mai aratat ca negocierile cu UE nu prevedeau introducerea abonamentelor la gaze, ci numai acoperirea costurilor din preturile de vanzare.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.