Bursa de Valori are dificila misiune de a convinge Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca nu este nevoie de emiterea unei reglementari pentru depistarea cazurilor de, asa-zis, furt de actiuni.

"Ni s-a comunicat, recent, ca CNVM va cere reprezentantilor BVB sa prezinte un punct de vedere, in corelatie cu prevederile legale, referitor la capacitatea Bursei de a gestiona problemele de criza, cum ar fi cele de furt de actiuni", a declarat vicepresedintele BVB, Septimiu Stoica. Potrivit acestuia, BVB a cerut comisiei sa revoce Instructiunea 7/2005 privind inserierea valorilor mobiliare, deoarece ar putea avea efecte nefavorabile pentru piata, pana la oprirea acesteia chiar. "CNVM a facut un prim pas, acela de a suspenda, deocamdata, instructiunea", afirma Stoica, adaugand ca nu are "nici o indoiala ca reprezentantii comisiei vor emite un ordin de suspendare a instructiunii". Ieri, cel putin pana la ora 17.30, pe site-ul comisiei nu aparea nici un ordin de suspendare a instructiunii 7/2005.

"Nu am nici o indoiala ca CNVM va emite un ordin de suspendare a Instructiunii 7/2005"

Ordinul CNVM pentru aprobarea Instructiunii 7/2005 a fost publicat in Monitorul Oficial, ca atare, din punctul de vedere al avocatilor de la Musat&Asociatii, aceasta instructiune "produce efecte". Miruna Suciu, avocat la societatea de avocatura mentionata, a precizat ca modalitatea legala de a fi invalidata aceasta instructiune este emiterea de catre CNVM a altei instructiuni.

Conducerea bursei spera ca pana la 1 iunie a.c., cand ar intra in vigoare instructiunea, sa reuseasca sa convinga CNVM sa renunte la ea. Unul dintre argumentele aduse de Septimiu Stoica ar fi acela ca actiunile nu pot fi furate, deoarece sunt dematerializate, fiind vorba, de fapt, de actiuni care nu au fost vandute de catre proprietar.

El spune ca aceasta problema intra in responsabilitatea Depozitarului Central, care se va infiinta pana in decembrie anul acesta. Depozitarul Central, entitate a pietei de capital "care consfinteste proprietatea", va prelua responsabilitatea tinerii evidentei a tuturor actiunilor.

Vicepresedintele Bursei precizeaza ca nu este nevoie de inovatii in rezolvarea acestui aspect si ca institutia pe care o reprezinta isi asuma toata responsabilitatea de a lua masuri rationale de preintampinare a unor eventuale nereguli ce s-ar produce in piata.

Bursa se dezvolta

Instructiunea CNVM a venit intr-un moment in care conducerea BVB este mai hotarata ca oricand sa-si consolideze pozitia in peisajul economic romanesc. Stoica afirma ca este posibil ca, in doua-trei saptamani, deputatii sa voteze initiativa legislativa referitor la transformarea Bursei din institutie de interes public in societate pe actiuni.

"Dupa demutualizare, in doua-trei luni, va avea loc fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq", spune reprezentantul pietei de capital. Deja s-a facut miscarea care anticipeaza aceasta fuziune. BER a anuntat ca incepand cu 25 mai a.c., toate companiile listate vor fi suspendate de la tranzactionare in vederea translatarii pe platforma BVB. "Vom avea un sistem uniform de tranzactionare si inregistrare a societatilor de pe piata de capital. Va fi un lucru important din punctul de vedere al impozitarii castigului pe actiuni. In acest fel, vom sti cand a fost cumparata o actiune si cand a fost aceasta vanduta, inainte sau dupa o perioada de un an", a spus Stoica.

Potrivit vicepresedintelui BVB, Bursa se afla intr-un stadiu avansat de realizare a unei noi piete (new-market), cu reguli specifice, diferite de cele de la categoria baza, pentru companiile care nu indeplinesc toate criteriile de a-si tranzactiona actiunile. Regulile noii piete nu vor intra in contradictie cu legislatia europeana privind piata de capital, spune Stoica.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.