Diferenta dintre castig si pierdere pe piata de capital sau pe cea valutara este de cele mai multe ori doar o chestiune de timp

Dupa ce, la inceputul anului, dolarul si euro le-au adus pierderi insemnate celor care si-au tinut economiile in aceste valute, in ultimele doua luni, acestea si-au inversat trendul descrescator fata de leu (in special dolarul si mult mai putin euro), dovedindu-se chiar investitii alternative tentante.

Desi plasamentele in valuta nu s-au aflat deloc printre recomandarile analistilor economici in acest an, cei care au avut inspiratia sa mizeze pe dolar in anumite intervale de timp au avut de ce sa se felicite. Comparativ cu sfarsitul anului trecut (31 decembrie 2005), dolarul american se tranzactioneaza la momentul actual la un nivel care este cu doar 1,74% mai mic decat cel initial.

Pe 11 martie 2005 insa, dolarul a atins nivelul sau de minim al ultimilor ani, fiind schimbat contra a doar 26.771 lei (scadere de 8,5% comparativ cu 31 decembrie 2004). La doar doua luni dupa mijlocul lunii martie, acesta valora insa cu 6,7% mai mult, astfel ca, daca o persoana se hotara sa cumpere dolari la 11 martie 2005, era acum mai bogata cu circa 7%, calculat in lei, procent aproximativ egal cu cel oferit de unele banci comerciale pentru depozitele in lei.

Motivatia nu tine insa de factorii ce au actionat pe piata romaneasca, ci de cei de pe piata internationala. Daca la 11 martie 2005, pentru un euro se puteau obtine 1,3449 dolari (pret de inchidere) la 16 mai 2005, pentru o unitate din moneda europeana se mai primeau doar 1,2639 dolari (pret de inchidere), adica avem o apreciere cu 6,4% a dolarului comparativ cu euro, apreciere datorata rezultatelor bune obtinute de economia americana.

Astfel, deficitul bugetar a fost de "doar" 55 de miliarde de dolari, fata de un nivel asteptat de 61 de miliarde dolari, in vreme ce vanzarile cu amanuntul in SUA au avut o crestere de 1,4% (procentaj dublu fata de cel previzionat anterior). Si acestea nu sunt singurele date economice ce confirma ca economia americana isi continua cresterea viguroasa. In plus, asteptarile actorilor economici sunt pozitive cu privire la cea mai mare economie a lumii, fapt ce ii indreptateste pe o multime de analisti economici sa spere intr-o crestere a dobanzii de referinta a FED - motiv extrem de puternic pentru intarirea dolarului.

Si in Europa datele economice sunt mai bune decat estimarile anterioare (excedentul comercial al Germaniei a fost de 16 miliarde de euro, fata de un nivel estimat de doar 13 miliarde de euro, iar cresterea economica a UE a fost de 1,4%, cu 0,1 puncte procentuale peste cea prognozata anterior), dar ele nu pot sa concureze cu rezultatele mult mai bune inregistrate peste Atlantic, mai ales ca exista si "minusuri" (sunt asteptate deficite de cont curent record in Franta si Italia, scaderea productiei industriale in Franta etc.).

Ca urmare, o posibila stopare a cresterii dolarului fata de euro ar fi posibila doar in cazul inregistrarii unor rezultate dezamagitoare cu privire la economia americana, fapt care este putin probabil sa se produca in clipa de fata. De asemenea, si un "da" spus de francezi la referendumul cu privire la sprijinul pentru Constitutia Europeana ar putea ajuta moneda unica europeana sa urce din nou comparativ cu dolarul american.

Un prag de suport solid pentru raportul de schimb euro-dolar este cel de 1,2500 dolari pentru un euro, care ar putea fi insa si el depasit. Conform Departamentului de trezorerie al bancii olandeze Rabobank, "pe termen scurt si mediu, dolarul va avea o tendinta de apreciere, pragul de suport fiind nivelul de 1,2460 dolari pentru un euro. Daca acest prag va fi trecut, atunci in cateva luni am putea vedea raportul de schimb euro-dolar evoluand in jurul nivelului de 1,200 dolari pentru un euro."


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.