Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa a declarat duminica pentru Reuters ca leul ar putea sa se aprecieze in continuare in acest an. "Nu este un scenariu imposibil", a spus Popa. Accesul liber al strainilor la depozitele in lei, incepand cu luna aprilie, nu a adus fluxuri mari de bani in tara, a adaugat viceguvernatorul BNR. Potrivit Rompres, Popa a dezvaluit si faptul ca, pe fondul liberalizarii contului de capital, volumul interventiilor BNR pe piata s-a dublat de la aprope trei miliarde euro la aproape sase miliarde euro, adica aproape 10 % din PIB.

Popa a estimat o inflatie anuala de 7% pentru 2005 si a declarat ca banca centrala ia in calcul doua posibile scenarii pentru politica sa de tintire a inflatiei, noteaza Reuters. Un scenariu implica stabilirea unui culoar de plus-minus un procent in jurul unei tinte centrale de inflatie, care a fost deja fixata la 7%. Celalalt scenariu presupune unei benzi ceva mai inguste de fluctuatie a inflatiei, dar care ar putea fi aplicat doar in primul an, a adaugat Popa. Consiliul de administratie al bancii centrale evalueaza ambele posibilitati, a adaugat Popa. Oficialul BNR a atras atentia asupra evolutiei ratei dob?nzii de referinta care in perioada iunie 2004-aprilie 2005 a inregistrat o scadere de 8,75 puncte procentuale, ajung?nd de la 21,25 puncte procentuale la 12,5 puncte procentuale, au informat agentiile de stiri.

Principalele provocari ale policii economice a Romaniei inainte de aderarea la UE, sunt legate de tinerea sub contol a inflatiei si a deficitului de cont curent, a spus Popa. "Cel mai mare risc al nostru este consecventa. Asta include gestionarea fluxurilor de bani de asa maniera incat acestea sa poata duce la cresterea productivitatii, a nivelelor deficitului de cont curent si continuarea procesului de temperare a inflatiei", a adaugat Popa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.