Persoanele fizice care nu-si vor duce, incepand cu 1 ianuarie 2006, aparatura electronica si electrica uzata la centrele de colectare sunt pasibile de amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei. De organizarea centrelor selective de colectare a acestor deseuri vor trebui sa se ocupe producatorii si importatorii, care mai au trasate, printr-o hotarare a Guvernului, si alte sarcini, precum depunerea unei garantii materiale menite sa finanteze gestionarea deseurilor.

Astfel, pana pe 31 decembrie 2005, producatorii de electronice vor trebui sa asigure infiintarea a cel putin un punct de colectare specializat in fiecare judet si in orasele cu peste 100.000 de locuitori. De asemenea, pana la 31 decembrie 2006 trebuie infiintate centre de colectare in fiecare oras cu mai mult de 20.000 de locuitori. Ramane de vazut daca aceste obligatii vor fi implementate la termen, dat fiind ca pana la aceasta data s-au inregistrat doar intentii de autorizare in acest sens, din partea unor firme de salubrizare.

Trebuie amintit ca actul normativ vizeaza armonizarea legislatiei autohtone la cea europeana, Ministerul Mediului fiind obligat sa raporteze Comisiei Europene, o data la doi ani, date privind registrul importatorilor si producatorilor, categoriile de echipamente electrice si electronice introduse pe piata, cantitatile colectate.

In plus, este stipulata si obligatia operatorilor economici de a constitui o garantie financiara la introducerea pe piata a unui aparat electronic sau electric va intra in vigoare dupa 1 ianuarie 2007. Scopul declarat al acestei masuri este evitarea situatiei in care costurile de gestionare a deseurilor provenite de la bunurile al caror producator si-a incetat activitatea sau care nu poate fi identificat sa fie suportate de agentii economici care raman in activitate.

Garantia poate fi atat sub forma unei asigurari de reciclare sau a unui cont bancar blocat. Consumatorii vor fi incurajati sa predea deseurile de electrocasnice gratuit sau contra unei compensatii care tine cont de valoarea componentelor reutilizabile, potrivit actului normativ adoptat recent, iar informarea utilizatorilor in legatura cu colectarea selectiva si sistemele de colectare este obligatorie.

Facilitati la cumpararea de noi aparate

Ovidiu Patrascu, comisarul general adjunct al Garzii de Mediu, ne-a declarat ca in normele metodologice care urmeaza sa apara la aceasta hotarare, vor incerca sa stimuleze refolosirea deseurilor de acest gen. Astfel, cei care le predau electronicele sau electrocasnicele vechi la centrele de colectare selectiva vor beneficia de o reducere de pret la cumpararea de noi aparate electrocasnice.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.