Economia Romaniei va avea in 2005 un ritm de crestere de 5,5%, sub cel de 8,3% inregistrat cu un an in urma, potrivit estimarilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prezentate la reuniunea anuala a institutiei de la Belgrad, informeaza Mediafax. Obiectivul anuntat de autoritatile de la Bucuresti este de 5,5%-6%.

Perspectivele de aderare la Uniunea Europeana in 2007, ale Romaniei si Bulgariei, si ulterior, ale Croatiei, vor atrage influxurile de capital strain in acest an, continuand tendinta pozitiva de anul trecut. Statele balcanice mai sarace vor beneficia in continuare de finantare, dar investitiile vor fi afectate de inrautatirea climatului economic global, in timp ce deficitele mari de cont curent vor continua sa fie un motiv de ingrijorare, potrivit BERD. Banca solicita, de asemenea, statelor din regiune sa intareasca legaturile economice, ca mijloc de asigurare a stabilitatii politice si de atragere a investitiilor straine pe termen lung. Pentru Europa de Sud-Est, BERD estimeaza pentru acest an o crestere economica de 4,9%, in comparatie cu cea de 6,4% inregistrata in 2004.

Statele est-europene care au intrat in Uniunea Europeana anul trecut vor continua sa beneficieze de influxurile de capital legate de aderare, si vor realiza o crestere economica de 4,7%, fata de 4,9% in urma cu un an. Principala amenintare pentru economiile acestor tari o constituie relaxarea politicilor fiscale, chiar daca inflatia pare sub control. Banca a mai avertizat in legatura cu pericolul cresterii rapide a creditelor de consum, care pot pune in pericol, in viitor, stabilitatea financiara. Economiile din Europa de Est si statele fostei Uniuni Sovietice vor†avea un ritm de dezvoltare de 5,2% in 2005, fata de cel de 6,5% cu un an in urma - cel mai ridicat de la caderea comunismului. Incetinirea ritmului de crestere are loc mai ales din cauza inrautatirii climatului economic la nivel mondial, a ratelor mari ale dobanzilor, in Statele Unite, si a unei posibile scaderi a fluxului de capital in regiune, se mai arata in estimarile BERD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.