Sedinta de tranzactionare de ieri a fost parca rupta din perioada spectaculoasa, de la inceputul anului, in care cresterile nu mai conteneau la Bursa. S-a inregistrat o "lichiditate record a ultimelor doua luni la BVB", declara brokerii de la Prime Transaction.

Valoarea totala a tranzactiilor a fost de 458,5 miliarde de lei, echivalentul a 12,6 milioane de euro. Indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide 10 actiuni, a crescut cu 1,6%, iar BET-C, indice care evidentiaza tendinta generala a bursei, s-a apreciat cu 1,9%. BET-FI, indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii, a mai castigat 2,6%.

Lichiditate record a ultimelor doua luni la BVB, de 458,5 miliarde de lei

Si de data aceasta, aproape jumatate din rulajul bursei a fost realizat de SIF 1 Banat-Crisana, fiind de 140 miliarde de lei. Titlurile s-au ridicat la 14.700 lei/actiune, pret cu 2,8% mai mare decat cel din sedinta precedenta, in conditiile in care s-au tranzactionat 9,4 milioane de actiuni, un volum foarte mare.

"La SIF 1 a avut loc o concentrare a actionariatului, fiind transferate pachete mari de actiuni, de 0,1% cat reprezinta limita maxima de detinere", afirma Lucian Berar, broker la societatea de IFB Finwest.

El afirma ca o contributie la cresterea SIF-urilor au avut-o si "articolele aparute in presa, care dau ca foarte probabila modificarea pragului limita de detinere din capitalul social la SIF-uri". Titlurile SIF 5 Oltenia au crescut cu 3%, 13.600 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF 4 Muntenia au mai adaugat 3,8%, valorand 9.550 lei/actiune.

Se poate constata o revenire in atentia jucatorilor a celui mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est, Petrom (SNP). Actiunile SNP au crescut cu 3,5%, fiind tranzactionate 10,1 milioane de titluri, cu un rulaj de 35,7 miliarde de lei. Pretul de inchidere a fost 3.540 lei/actiune. Si Rompetrol Rafinare (RRC) a avut o evolutie pozitiva, cursul actiunilor RRC urcand pana la 906 lei/actiune, cu sase lei mai mult decat in sedinta precedenta.

Potrivit brokerului de la IFB Finwest, titlurile celor doua companii petroliere s-au apreciat, deoarece preturile atinsesera pragul minim", devenind, astfel, tentante pentru cumparatori.

De aproximativ trei zile, titlurile Bancii Transilvania se mentin la cursul de 7.650 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au crescut cu 2,1%, dupa o scadere semnificativa de 9%. Astfel, pretul actiunilor BCC a atins nivelul de 4.850 lei/actiune, fiind tranzactionate 222 mii de titluri. Compania imobiliara Impact a suferit o depreciere a valorii actiunilor de 1,4%, pretul ajungand sub 7.000 lei, 6.800 lei/actiune. Lucian Berar explica scaderea IMP prin faptul ca s-au vandut titluri, pe termen scurt, "multa lume aflandu-se in asteptarea datei de inregistrare, de la sfarsitul lunii mai". Brokerul este de parere ca, dupa felul cum s-a inchis ultima sedinta de tranzactionare, saptamana viitoare este posibil ca bursa sa inceapa cu o corectie negativa.

El crede ca si ritmul de crestere al preturilor actiunilor SIF-urilor va fi mai temperat.

In ceea ce priveste cresterile inregistrate de cateva zile, Lucian Berar spune ca erau de asteptat, dupa perioada de stagnare in care intrase piata.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.