Finantarea prin intermediul pietei de capital este, potrivit specialistilor, o solutie la imprumuturile bancare, prea putin utilizata in tara noastra. Si asta in conditiile in care dobinda la obligatiuni pe piata de capital este de doar 10-11%, iar cea de la creditul bancar de 20%.

In Romania de astazi multe persoane cunosc piata de capital doar din punctul de vedere al cumpararilor si vinzarilor de actiuni. Dar piata de capital indeplineste si un alt rol important - atragerea de finantare pentru firmele care vor sa-si creasca afacerile. Acest tip de finantare se realizeaza prin emisiuni publice de vinzare de actiuni ori de obligatiuni. Mecanismul este destul de simplu: o firma care are nevoie de bani pentru dezvoltarea activitatii sau finantarea unui proiect de investitii pune in vinzare actiuni sau obligatiuni prin intemediul pietei de capital.

Care este dobinda

"In prezent, dobinda la obligatiunile emise de firme sau de primarii este de 10-11%, mult mai mica decit dobinda perceputa de banci la creditele bancare", sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. "La aceasta dobinda se mai adauga plata societatii de investitii pentru servicii financiare (SSIF), cea care face prospectul de emisiune, care ajunge in jur de 2,5% din valoarea emisiunii", mai spune Pasol. Domnia sa mai adauga faptul ca, in ultimul an, toate obligatiunile emise de firme pe piata de capital au fost un succes, deci bani se gasesc, numai managerii sa incerce sa emita obligatiuni.

Mecanismul

O societate care doreste sa emita obligatiuni pe piata de capital trebuie in primul rind sa apeleze la un consultant, adica o societate de servicii de investitii financiare (SSIF), care stabileste parametrii emisiunii. Acestia parametri inglobeaza valoarea totala a imprumutului obligatar, valorea nominala si numarul obligatiunilor, dobinda la care se ofera obligatiunile, durata de viata si frecventa platilor, perioada de vinzare a obligatiunilor, tipul acestora (convertibile sau neconvertibile), modalitatea de garantare, respectiv listarea pe o piata organizata.

Pe baza acestor date, consultantul (adica societatea de servicii de investitii financiare) emite prospectul de emisiune. Prospect care mai trebuie sa contina si informatii despre emitent (firma in cauza care lanseaza obligatiunile), precum natura activitatii, capitalul social, cifra de afaceri, profit, daca societatea a mai emis sau nu obligatiuni si alte elemente cerute de legislatie.

Durata de viata

"La ora actuala, obligatiunile emise pe piata de capital au o durata de viata de 3-4 ani, iar valoarea medie a emisiunii de obligatiuni este de 30-40 de miliarde de lei. Aceasta valoare este data in general de capitalurile proprii ale firmei in cauza. Cu alte cuvinte, o societate care emite obligatiuni trebuie sa dispuna de un anumit capital propriu", ii atentioneaza directorul SSIF Intercapital Invest pe cei care doresc sa emita obligatiuni pe piata de capital in viitor.

Dupa emiterea prospectului de emisiune urmeaza aprobarea acestuia de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si apoi vinderea obligatiunilor prin intermediul unei banci ori al unei societati de servicii de investitii financiare (SSIF). Banii adunati sint directionati apoi catre societatea care a lansat obligatiunile. Dar nu trebuie trecut cu vederea faptul ca societatea care doreste sa se imprumute de pe piata de capital prin intermediul obligatiunilor trebuie sa garanteze aceasta emisiune cu activele de care dispune ori sa incheie o polita de risc financiar. Conditie, de ce sa nu spunem, care nu exista in schimb pe alte piete dezvoltate, unde obligatiunile pot fi atit garantate, cit si negarantate.

Ce urmeaza

Oferta de obligatiuni se poate spune ca s-a incheiat cu succes daca se vind titluri de cel putin 100.000 de euro. In urma incheierii ofertei, obligatiunile sint inregistrate la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare (OEVM) din cadrul CNVM, iar ulterior pot fi listate la Bursa de Valori Bucuresti sau la Bursa Electronica Rasdaq. Societatea emitenta va trebui apoi sa indeplineasca o serie de obligatii de rapoate catre institutiile pietei de capital si catre publicul investitor: rapoarte financiare, evenimente ce afecteaza detinatorii de obligatiuni, plata dobinzilor si a principalului. Societatea va plati in mod regulat dobinzi, conform obligatiilor asumate in prospectul de emisiune. La scadenta imprumutului (sau in unele cazuri pe parcurs) se va rambursa investitorilor valoarea nominala a obligatiunilor cumparate.

Cine a lansat obligatiuni

Potrivit datelor statistice, peste 30 de municipalitati au lansat din anul 2000 si pina in prezent obligatiuni pe piata de capital. Primul oras care s-a incumetat sa faca acest pas a fost Predeal, in anul 2001, valoarea emisiunii fiind de cinci miliarde de lei. Au mai lansat emisiuni de obligatiuni cu valori mari orasele Timisoara (100 de miliarde lei, in iulie 2003) sau Oradea (150 de miliarde lei, in iunie 2004).

In acest an se remarca la capitolul lansari de obligatiuni bancile Finansbank, BRD, Raiffeisen ori firmele Impact, BCR Leasing, TBI Leasing, Hexol, Siderca Calarasi. Pina in prezent, cea mai mare emisiune de obligatiuni a fost lansata de Raiffeisen Bank, in valoare de 1.380 miliarde de lei (34 milioane de euro), aceasta fiind un succes. Rata de subscriere la aceasta emisiune a fost de 115%. Cu alte cuvinte, iata ca bancile folosesc piata de capital pentru a se imprumuta, in timp ce firmele romanesti prefera sa se imprumute de la banci decit din piata.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.