In fata ofertelor generoase de la „Targul de bani“, vizitatorii au o singura obiectie: dobanda. Ei constata ca ratele dobanzilor, in special cele pentru credite in lei, sunt mult prea mari. Comparativ cu ce? Cu rata inflatiei, dar si cu posibilitatile lor.

Creditele imobiliare, desi cele mai cerute, inca nu sunt accesibile majoritatii romanilor. Asa ca, vizitatorii de la targul ce se desfasoara la Sala Palatului se multumesc sa se intereseze de creditele pentru consum si pentru nevoi personale nenominalizate.

La evenimentul FINFAIR participa banci, firme de asigurari, societati de leasing si de brokeraj, Bursa Romana de Marfuri, Bursa de Valori Bucuresti, precum si alte societati din domeniul francizelor, constructiilor si al transferurilor interbancare. Toate vor sa castige noi clienti pentru produsele si serviciile lor.

Targul ar fi un bun prilej pentru cetateanul simplu sa ia contact cu mai multe oferte fara sa faca deplasarea la sediul acestora. Din pacate, numarul vizitatorilor care trec pragul targului este destul de mic. Unii din participanti ne spun ca la fel a fost si la manifestarea de anul trecut. Totusi ei considera utila participarea pentru ca fiecare client castigat este important.

Bancile sunt cele mai cautate. Cele mai solicitate tipuri de credite sunt, dupa cum ne spun reprezentantii bancilor, acelea de consum, creditele pentru nevoi personale nenominalizate si creditele imobiliare de orice tip. Dupa cum ne-am dat seama mergand din stand in stand, retailul reprezinta principalul punct pe care se bazeaza bancile pentru a-si atrage clientii.

Bancile au venit la targ cu produse moderne, dand exemplu depozitul cu plata dobanzii in avans, la care clientul poate beneficia inca de la deschiderea contului de dobanda aferenta intregii perioade de constituire a depunerii.

Marele absent de la editia 2005 a FINFAIR este Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca din Romania, la care statul este inca actionar majoritar.

Restul bancilor sunt insa prezente si au oferte de diverse genuri. Am facut o incursiune printre aceste oferte, fara a avea pretentia ca le-am gasit pe toate cele interesante.

Numeroase banci va ofera servicii de Internet Banking, prin care de acasa va puteti verifica contul bancar, va puteti plati diverse facturi. La efectuarea platilor, beneficiarii sunt notificati prin email. Multi dintre cei care au vizitat standurile FINFAIR au ramas dezamagiti cand li se cereau sa indeplineasca diverse cerinte ale bancilor (sa aiba factura proforma pentru bunuri ce se doreau achitionate, sa faca asigurari de diverse tipuri, sa aduca giranti) pentru diverse tipuri de credite. Apoi venea socul dobanzii reale.

Multi aflau cu uimire ca vor plati mai mult decat dobanda afisata pentru diverse credite, din cauza comisioanelor si asigurarilor cerute de banci. Pentru aceste persoane FINFAIR a fost un prilej de a se lovi de realitatile bancare. Asa ca ieseau dezamagiti de la "Targul de bani".

Ghidul care ne plimba printre bani

La standul grupului FinMedia am gasit cea mai noua publicatie a lor, lansata chiar

in aceasta luna: Ghidul de bani, care se adreseaza, in special, persoanelor fizice. Ghidul ofera informatii referitoare la conditiile de creditare, carduri de credite, depozite, dobanzi, asigurari, leasing, fonduri de investitii. Intre paginile primei editii poate fi gasit un studiu orientativ adresat persoanelor care doresc sa acceseze un credit pentru nevoi personale, precum si o analiza a creditelor de consum (potrivit articolului circa 850.000 romani au intentia de a solicita un credit pentru bunuri de folosinta indelungata, 650.000 persoane doresc sa ia un credit pentru nevoi personale, iar 420.000 sunt interesati de un credit auto).

Slalom printre ofertele bancilor

La BRD - Groupe Societe Generale creditul ipotecar se ofera pentru o perioada cuprinsa intre doi si 20 ani, banca colaborand cu ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte).Dobanda la creditul ipotecar in euro este de 9,6% pe an, respectiv 10,5% in dolari.

BancPost ofera credite pentru nevoi personale la care nu se cere girant. Creditul pentru nevoi personale se ofera pe o perioada de pana la cinci ani, dobanda practicata de banca fiind de 11% la euro si de 26,5% la lei. La acest tip de credit trebuie sa stiti ca nu veti primi toti banii din contract in mana, pentru ca vi se vor retine comisioanele.

La Alpha Bank veti descoperi creditul ipotecar pe termen nelimitat. El are o valoare de pana la 50.000 euro si o dobanda de 9%.

Raiffeisen Bank - Banca pentru locuinte se lauda cu cea mai mica dobanda practicata, de sase la suta pe an la lei pentru creditul pentru locuinta (care presupune construirea, achizitionarea, modernizarea locuintei).

La Banca Transilvania micii intreprinzatorii vor gasi un credit destinat special lor, fara garantii. Ei pot lua 200 de milioane de lei pentru plati urgente, la o dobanda de 24% care trebuie returnati in sase luni.

Finansbank ofera 4.000 euro pentru un credit de vacanta pe o durata de 12 luni.

Banca Romaneasca ofera 300.000 (nu este nici o greseala de tiparire) de euro pentru un credit imobiliar pe o perioada de 25 ani. Dobanda este de 8,9% pe an. La o asemenea suma, banca da un respiro de noua luni, in care clientul este scutit de plata ratei creditului, dar nu si de plata dobanzii.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.