Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a anuntat ieri ca a ajuns la un acord preliminar cu omul de afaceri Ion Tiriac privind fuziunea filialei BA-CA din Romania, HVB Bank, cu Banca Comerciala Ion Tiriac.

In urma operatiunii va rezulta o institutie de credit cu o cota de piata de 7,5%. Potrivit unui comunicat al bancii austriece, noua institutie se va numi HVB Tiriac si va ocupa locul al patrulea pe piata romaneasca, cu o retea de 72 de unitati si circa 720.000 de clienti.

Bank Austria a mentionat ca unul din obiectivele pentru viitor este majorarea cotei din piata bancara romaneasca la peste 10%, in conditiile in care cele doua banci sint profitabile iar fuziunea va crea o unitate mai puternica. Operatiunea este preconizata sa aiba loc pina la sfirsitul acestui an, cu conditia obtinerii aprobarilor de la autoritatile cu atributii in acest sens.

HVB Bank Romania este membra a grupului german HVB, una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa, si succesorul Bank Austria Creditanstalt, prezenta in Romania din septembrie 1998. Membra a grupului HVB, BA-CA gestioneaza afacerile din Europa Centrala si de Est. La sfirsitul anului trecut, Banca Tiriac avea active de 620 milioane de euro, situindu-se pe locul 11 in clasament, in timp ce HVB Bank Romania isi majorase activele la peste un miliard de euro, ocupind pozitia a saptea.

Banca Tiriac a obtinut, in 2004, un profit net de 17 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2003, conform standardelor internationale de contabilitate, iar profitul net al HVB a fost de peste 20 milioane de euro.

Capitalurile proprii ale Bancii Tiriac s-au ridicat, la 31 decembrie, la 100 milioane de euro, in crestere cu 22%. HVB detinea capitaluri proprii de 54 milioane de euro. Banca Tiriac avea la finalul anului trecut un volum de credite acordate care depasea 330 de milioane de euro, in timp ce HVB avea in portofoliu credite de aproape 600 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.