Romania este presata de oficialii europeni pentru a-si rezolva problemele in ceea ce priveste achizitiile publice si regimul proprietatii intelectuale si industriale. Directorul general pentru Piata Interna, Alexander Schaub, a precizat ca a fost data atentie unor contracte mari acordate in Romania fara organizarea de licitatie, respectiv cele incheiate cu firmele Bechtel si EADS.

Schaub: "Nivelul de piratare, falsificare a programelor de software, muzica, filme si altele este mult prea mare in Romania"

"Aceste situatii nu constituie semnale utile din punct de vedere politic", a adaugat el. Despre contractul cu EADS, oficialul european a avut o pozitie destul de clara. " Romania nu este o tara membra a Uniunii Europene si nu este obligata sa respecte legislatia comunitara. Uniunea Europeana nu are instrumente juridice ca sa oblige Romania sa ia o decizie in acest caz. Este numai o problema de bun simt", a spus Schaub. "De indata ce Romania va deveni membra a UE si va trebui sa puna in aplicare regulile existente la nivel comunitar privind achizitiile publice, Comisia Europeana se va asigura ca acestea sunt respectate", a mai spus oficialul european.

Uniunea Europeana va fi atenta nu numai la modul de acordare a marilor contracte, ci si a achizitiilor facute de autoritatile locale. Schaub a spus ca tara noastra trebuie se reglementeze clar achizitiile publice pana la mijlocul anului 2006. Altfel vom pierde fonduri europene (regionale si de coeziune) in valoare de peste sase miliarde euro. "Statele care nu respecta un regim transparent al achizitiilor publice nu vor beneficia de fonduri" a spus Schaub.

Oficialul european a reprosat Romaniei procentul mare de piratare in domeniul software. Reprosul vine dupa ce cu o zi in urma un studiu international arata ca in Romania rata pirateriei software a fost anul trecut de 74%.

O alta nemultumire a europenilor este legata de cele 25 % din masini care nu sunt asigurate. Romanii au promis ca aceasta problema va fi rezolvata in urmatoarele sase luni.

Singurul sector de care oficialul european s-a declarat multumit a fost cel bancar.

Schaub a avut o intalnire ieri cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. " Am ajuns la concluzia ca suntem multumiti de rezultate (din acest sector-n.r.)" a spus Schaub.

Directorul general pentru Piata Interna, Alexandru Schaub, a vorbit si despre cadrul macroeconomic din Romania. "Nu puteti avea succes numai cu intreprinderile mici si mijlocii.

Nici firmele mari nu sunt un raspuns la problemele economiei. Nu este o masura valabila pentru toti", a spus oficialul european.

Amenintari voalate

Alexander Schaub a spus ca, in cele doua zile in care se va afla la Bucuresti, va discuta cu autoritatile romane "o gama larga de probleme de la dezvoltarea sistemului bancar pana la implementarea standardelor internationale contabile in Romania". Tara noastra ar trebui sa incheie pregatirile in toate domeniile pentru a putea participa la piata interna a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007. "Daca nu sunt indeplinite conditiile, tratatul de aderare prevede adoptarea de masuri pentru protejarea pietei interne", a sunat amenintator glasul oficialului european. Adica, cu alte cuvinte, sa fie amanata aderarea Romaniei la Uniunea Europeana prin punerea in aplicare a clauzei de salvgardare.

Tara noastra trebuie sa faca mari eforturi pentru a adopta legislatie comunitara. Iar acest lucru nu este de-ajuns. "Nu este suficient ca legislatia sa fie tiparita in Monitorul Oficial. Trebuie ca reglementarile sa fie eficace si pe deplin aplicate", a declarat Schaub. Romania va trebui sa aloce resurse umane si financiare pentru ca administratia publica si sistemul juridic sa poata sa puna in practica acquisul comunitar.

Eficientizarea sistemului juridic a fost mentionata ca fiind cea mai presanta problema pe care autoritatile romane trebuie sa o rezolve.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.