Piata bursiera continua sa creasca, SIF-urile ramanand preferatele jucatorilor. BET-FI, indicele pentru societatile de investitii, a crescut si ieri cu peste 4%, in timp ce indicii care urmaresc evolutia celorlalte companii cotate, BET si BET-C, au inchis sedinta in crestere cu 1,9%, respectiv 1,2%.

"SIF-urile au crescut de doua-trei zile din cauza discutiilor privind majorarea pragului de detinere", considera Adi Ceuca, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Broker.

Brokerul spune ca cele cinci societati de investitii au antrenat piata, motiv pentru care si alte actiuni au inregistrat aprecieri ale preturilor. SIF 1 Banat-Crisana nu a cedat nici ieri locul de cel mai tranzactionat emitent al sedintei. A fost transferat un volum de actiuni mai mic cu un milion decat in sedinta precedenta, adica 5,1 milioane de titluri, cu un rulaj de 70,8 miliarde de lei. Pretul actiunilor SIF 1 a urcat la 14.300 lei/actiune, cu 9,1% mai mare. "SIF 1 a devenit cea mai scumpa societate de investitii, depasind SIF Transilvania, care, traditional, era cea mai scumpa", declara directorul general al Unicapital, Viorel Cioranu.

Pretul actiunilor SIF 5 Oltenia a crescut cu 4,7%, 13.200 lei/actiuni, in conditiile in care s-au tranzactionat 1,9 milioane de actiuni, cu o valoare totala de 25,2 miliarde de lei.

Titlurile SIF 4 Muntenia au crescut cu 3,9% pana la nivelul de 9.200 lei/actiune, iar cele ale SIF 3 Transilvania, cu doar 1,4%, inchizand la 13.800 lei/ actiune. "In momentul in care piata a inceput sa mearga, au crescut si titlurile celorlalte companii", spune Viorel Cioranu. In sectorul bancar, actiunile BRD au mai castigat 2,4%, ajungand la 46.000 lei/actiune, in timp ce pretul titlurilor Bancii Transilvania au ramas la 7.650 lei/ actiune.

Banca Carpatica (BCC) a inregistrat cea mai mare scadere de curs, de 9,5%. Deprecierea a avut loc deoarece "a trecut data de referinta pentru dividende", potrivit brokerului de la societatea de brokeraj Unicapital.

Petrom (SNP) a avut o evolutie foarte buna, actiunile crescand cu 4,9%, 3.420 lei/actiune. S-au tranzactionat 1,9 milioane de actiuni, din care un pachet de 6 milioane de titluri au fost transferat prin trei tranzactii speciale, la pretul de 3.350 lei/ actiune. Rompetrol Rafinare (RCC) a fost, ca de obicei, cel mai lichid emitent, fiind tranzactionate 12,5 milioane de actiuni, cu un rulaj de 11,3 miliarde de lei. Pretul titlurilor RRC a crescut cu 0,2%, inchizand sedinta la 900 lei/actiune. Dupa majorarea de capital, anuntata recent, titlurile Impact au crescut cu 2,9%. Pretul a atins, la finalul sedintei, nivelul de 6.900 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor a fost mai ridicata decat cea din sedinta precedenta cu aproximativ un miliard de lei, ajungand la 227,2 miliarde de lei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.