Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza o posibila scadere generalizata a preturilor in una sau doua luni din acest an, mai ales ca in ultima parte a verii preturile administrate nu vor mai consemna ajustari, a declarat, miercuri, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"Exista in programarea noastra si o perioada, nu pot sa precizez o luna sau mai multe, in care se prognozeaza o deflatie. Aceasta va aparea datorita faptului ca preturile administrate nu vor mai creste, in special spre sfarsitul verii si ca urmare a efectului ofertei mai ridicate din zona preturilor libere", a spus Georgescu.

In ceea ce priveste efectul inundatiilor asupra productiei agricole din acest an, oficialul bancii centrale nu s-a declarat ingrijorat. El a aratat ca va fi analizat impactul asupra agriculturii, aratand totodata ca exista varianta importurilor, iar oferta va fi suficienta. "Oferta va exista. Sigur, in functie de variante, cu anumite preturi", a adaugat Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR crede ca inflatia din acest an se va incadra in tinta stabilita, de sapte la suta, avand in vedere si un interval de variatie. Potrivit lui Georgescu, culoarul de variatie nu va fi foarte larg, declaratia lui sugerand ca banca centrala a ales varianta unui interval de plus/minus un punct procentual, fata de 1,5 la suta cat a fost vehiculat la un moment dat. Rata inflatiei s-a majorat, in luna aprilie, la 1,8 la suta fata de luna anterioara, in principal in urma cresterii preturilor combustibililor si gazelor naturale, ajungand la 10 la suta comparativ cu luna aprilie 2004.

Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5 la suta, ceea ce inseamna ca rata inflatiei a atins deja, dupa primele patru luni ale anului, jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intregul an, de sapte la suta. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, saptamana trecuta, ca tinta de inflatie pentru acest an va fi atinsa, incadrarea in program presupunand pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.