Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca locala, va fi scoasa la privatizare inaintea CEC, conform unei strategii modificate esential: statul va vinde un pachet de 50% plus o actiune din capitalul bancii, in loc de 51% cat era prevazut in vechea strategie. Aceasta este hotararea la care a ajuns premierul Calin Popescu-Tariceanu, in urma consultarilor avute ieri cu membrii comisiilor de privatizare ale celor doua banci.

"Decizia luata a fost sa nu tinem cont de nici un alt considerent decat de cel legat de finalizarea pregatirilor pentru privatizare. BCR este gata pentru a incepe procedurile, asa ca ii dam drumul prima", a declarat intr-un interviu acordat ieri Ziarului Financiar premierul Tariceanu.

El spune ca strategia de privatizare a BCR in forma revizuita va fi adoptata de Guvern printr-o hotarare, in cadrul sedintei din 26 mai. Principalele criterii de alegere a cumparatorului vor fi calitatea acestuia de investitor strategic si cel mai bun pret dintre toate ofertele.

Cat priveste lansarea privatizarii CEC, aceasta va urma "cat de curand", afirma Tariceanu, precizand ca Executivul se grabeste astfel sa-si dovedeasca "intentia ferma, irevocabila", de a privatiza ambele banci.

Premierul lamureste astfel confuzia intretinuta in ultima perioada in privinta ordinii in care urmeaza a fi privatizate BCR si CEC. In cazul BCR, Tariceanu crede ca pana la sfarsitul anului ar putea fi facuta si plata pachetului de actiuni scos la vanzare. Guvernul va mandata AVAS, ca reprezentant al statului detinator a aproape 37% din actiunile BCR, sa maximizeze pretul posibil de incasat, printr-o tranzactie incheiata cu un investitor strategic.
Printre investitorii care si-au exprimat oficial interesul prentru preluarea BCR, premierul mentioneaza BNP Paribas, Deutsche Bank, UniCredito si Intesa.

"Nu punem in joc considerente politice, legate de cine ar obtine o pozitie dominanta in sistem. Competitia e deschisa, iar castigatorul va fi un investitor strategic care va oferi pretul cel mai bun", a declarat Calin Popescu-Tariceanu.

El spune ca pana la sfarsitul lunii iunie ar urma sa fie publicat si anuntul de privatizare a CEC. Guvernul nu intentioneaza sa rezerve un pachet de 8% din actiuni pentru salariatii bancii, asa cum s-a intamplat la BCR. In schimb, una dintre conditiile de vanzare va fi pastrarea specificului de banca de economii, destinata serviciilor pentru segmente ale populatiei cu venituri mai reduse.

Premierul mai spune ca pana in prezent s-au aratat interesate de CEC banci precum Erste, Rabobank, OTP si Dexia.

Guvernul este gata sa anuleze contractul cu EADS
Guvernul este gata sa ia o decizie de anulare a contractului semnat de fostul Executiv cu concernul EADS, avand drept obiect securizarea frontierelor de stat, in cazul in care partenerul strain nu va accepta renegocierea in sensul eliminarii suprapunerilor existente cu programele PHARE si al diminuarii sumelor angajate initial, afirma premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Ministerul Administratiei si Internelor renegociaza in prezent contractul. Partea romana a propus scoaterea din contract a segmentelor care se se suprapun cu programele PHARE, insa EADS refuza sa accepte noile conditii, ceea ce ma surprinde", spune seful Guvernului.

El explica incercarea de renegociere a contractului prin faptul ca au fost identificate suprapuneri intre obiectivele prevazute initial si o serie de proiecte mai mici de securizare, acoperite cu finantare din surse Phare. "Dorim sa scoatem acele segmente din contractul cu EADS, ceea ce inseamna implicit diminuarea valorii totale a contractului", spune premierul.

In aceste conditii, reducerea sumelor de plata s-ar ridica la circa 240 milioane de euro. "Statul roman nu este furnizor de cifra de afaceri pentru EADS. Incheiem un contract doar in limitele a ceea ce ne este necesar", afirma Tariceanu.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.