Aproape 35% dintre romani sustin ca economia romanesca va suferi o usoara descrestere pana la sfarsitul acestui an, iar 16% considera ca situatia economica se va inrautati puternic in aceasta perioada, in timp ce doar 15% dintre romani mai mizeaza pe o crestere a economiei, arata un sondaj INSOMAR

Numarul romanilor care sustin ca traiesc mai rau fata de anul trecut a ajuns in luna octombrie la 32,2%, in crestere cu trei puncte procentuale fata de luna iulie a acestui an, in timp ce doar 22,3% dintre respondenti au declarat ca standardul lor de viata este mai ridicat fata de anul 2007. Procentul acestora a scazut in ultimele patru luni cu aproape 4%.

Aproape o treime dintre romani spun ca viata lor este mai rea sau mult mai rea decat in perioada similara a anului trecut, in timp ce doar 24% au recunoscut ca nivelul lor de viata a crescut in 2008. Potrivit sondajului, cei mai multi dintre cei chestionati considera insa ca viata lor nu s-a schimbat deloc in ultimul an.

Studiul a fost realizat de Insomar in perioada 30 octombrie - 3 noiembrie, pe un esantion de 1.201 persoane si are o marja de eroare de +/- 3%.

Economia Romaniei a crescut cu 8,8% in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut, pana la 53,33 miliarde euro, sustinuta de un avans record al produsului intern brut de 9,3% in cel de-al doilea trimestru al anului, conform statisticii oficiale.

Recent, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in jos, in proiectia finala de toamna, estimarea de crestere economica pentru anul viitor, la 6%, de la 6,5% in prognoza preliminara, noile date fiind deja cuprinse in proiectul de buget pe 2009.

Pentru acest an, CNP si-a mentinut estimarea pentru produsul intern brut la 137,6 miliarde euro, la un curs mediu estimat la 3,67 lei/euro pentru 2008, la o crestere economica de 9,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.