Visa International a deschis ieri la Bucuresti un birou regional care va deservi si Bulgaria, deoarece considera ca piata cardurilor in tara noastra este mai dezvoltata, a declarat ieri Anne L. Cobb, presedintele diviziei CEMEA a Visa International.

In Romania exista in acest moment peste 3 milioane de carduri active Visa, iar in anul 2004 valoarea tranzactilior efectuate folosind carduri Visa a fost de 2,8 miliarde de dolari, la 48 milioane de tranzactii. In Bulgaria, desi ritmul de crestere este unul foarte bun, numarul cardurilor este inca mult mai mic decat in Romania, in jurul a 250.000, a spus Catalin Cretu, manager regional pentru Romania si Bulgaria. Scaderea puternica generata de criza economica din 1997, a facut ca sistemul bancar bulgar sa-si pierda mult din credibilitate, a adaugat Cretu.

Si tara noastra mai are mult de lucru pana la a atinge nivelul tarilor nou-intrate in Uniunea Europeana. Un lucru graitor in acest sens este ca, la intrarea in UE, in Lituania si Estonia exista un card Visa la doi locuitori, in Cehia unul la trei locuitori, iar in Ungaria, Polonia si Slovacia unul la patru locuitori, potrivit statisticilor Visa. In Romania, raportul este de un card Visa la fiecare 8 locuitori. Sefii diviziei regionale a companiei Visa considera ca apropiata denominare a leului este o oportunitate de crestere a popularitatii cardurilor. Ei sustin ca nu va fi resimtita vreo dificultate de a opera cu doua tipuri de bancnote atunci cand se lucreaza pe card. In primele luni dupa trecerea la euro, tarile care au facut acel pas au inregistrat o crestere cu 10% a operatiunilor pe carduri, a exemplificat Cobb.

Ultima experienta in acest sens pentru Visa a fost cea din Turcia, unde anul trecut a avut loc o denominare. Pentru viitor, principalele directii de dezvoltare Visa in Romania sunt legate de cardurile de credit, introducerea cardurilor cu cip, produsele pentru companii si dezvoltarea retelei de locatii care accepta carduri Visa la plata. In acest moment, doar 6% din tranzactii sunt realizate in magazine, iar restul la bancomate. Zona CEMEA este formata din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.