Capul de afis pe Wall Street, saptamana aceasta, va fi tinut de rapoartele departamentului american al Muncii privind inflatia. Investitorii vor cauta sa afle daca cifrele confirma o scadere a presiunilor inflationiste. O temperare a acestora ar da pietei de capital de la New York combustibilul necesar pentru cresterea pe care o asteapta de saptamani bune.

Lunea trecuta parea sa aduca o revigorare pentru pretul actiunilor, o data cu cresterile indicilor (0,38% - Dow Jones, 0,64% - S&P 500, 0,63% - Nasdaq Composite). Optimistii n-au avut insa prea multe motive de bucurie, pentru ca saptamana a continuat altfel decat incepuse. La sfarsitul ei, Dow Jones Industrials pierduse 1,98% din valoare, iar Standard&Poor’s 500 1,48%. Singurul care a reusit sa se mentina pe plus a fost Nasdaq, cu 0,48% crestere. Fata de inceputul anului, toti cei trei indici sunt pe minus. Dow Jones a scazut cu 6%, S&P 500 cu 5%, iar Nasdaq este mai jos cu 9%. Perspectivele nu sunt tocmai roz, pentru ca sezonul rapoartelor financiare este aproape de final, iar acest lucru poate amorti piata. Ultimele rapoarte privind profiturile trimestriale vor avea in prim-plan marii retaileri, cum sunt Home Depot si J.C. Penney Co., si companii din domeniul tehnologic, ca Hewlett Packard si Applied Materials. In aprilie, potrivit Reuters, preturile de consum ar putea inregistra o crestere de 0,4%. In luna martie, inflatia a fost chiar mai ridicata, respectiv de 0,6%.

Intrebarea pe care si-o pune toata lumea este: "Cand se va opri Fed-ul cu cresterea dobanzilor?". Din iunie 2004, Rezerva Federala a Statelor Unite a marit dobanda de referinta de opt ori la rand. Potrivit lui Ernie Ankrim, seful departamentului de strategii investitionale de la Russell Investment Group New York, citat de Reuters, exista indicii ca inflatia nu va fi o problema pe termen lung. El spune ca daca inflatia va fi mica, bursa ar putea avea o saptamana buna.

Un element care reduce presiunea inflationista este recenta scadere a pretului petrolului sub 49 $/baril saptamana trecuta, dupa ce pe 4 aprilie acesta atinsese un maxim de 58,28 $/baril. Analistii apreciaza ca o parte importanta din cresterile de preturi prognozate sunt datorate pretului ridicat al petrolului si a altor materii prime. Un nivel mai scazut al acestora ar da un impuls pozitiv actiunilor. Milton Ezrati, senior economic strategist la Lord Abbett & Co., New Jersey, afirma ca "in acest moment, piata nu are incredere in pretul petrolului". "Putina stabilizare ar creste optimismul", mai spune el.

Scaderea pretului petrolului este completata de raportarea unei cresteri cu 1,4% in aprilie a vanzarilor cu amanuntul. Aceasta completeaza imaginea unei economii americane sanatoase si puternice. In ciuda acestui fapt, saptamana care a trecut a adus scaderi de preturi pentru actiuni, din cauza zvonurilor privind unele probleme la fondurile de hedging si a raportului privind incasarile sub asteptari ale gigantului de retail Wal-Mart Stores.

In ceea ce priveste rapoartele ce vor fi anuntate saptamana aceasta, doua dintre companiile care fac parte din Dow Jones se bucura de estimari optimiste din partea Reuters.

Astfel, se asteapta ca Home Depot sa anunte o crestere cu circa 12 procente a veniturilor pe actiune si 9,9% crestere a profitului. Se estimeaza ca Hewlett Packard va anunta cresterea cu 5,9% a veniturilor si cu 6,1% a profitului. Ambele companii vor face publice rapoartele financiare marti.

Pana la concretizarea sau nu a tuturor acestor previziuni, investitorii raman in asteptare, pentru a afla cand se va produce mult asteptata "decolare" a preturilor la bursa de pe Wall Street.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.