In ultimele saptamani piata bancara, fluctuatiile cursului leului comparativ cu Euro si Dolarul American, bursa, recesiunea economica, atacurile asupra leului, cresterea dobanzilor interbancare care au atins cote maxime in anumite cazuri , au retinut atentia tuturor finantistilor, a investitorilor, a dezvoltatorilor imobiliari, a oamenilor de afaceri.
In acest context am adresat cateva intrebari Domnului Bogdan Furnica, Managing Director, Credit Up:

  • Credeti ca marirea dobanzilor la imprumuturile interbancare va influenta pe termen scurt politica bancilor in legatura cu stabilirea de dobanzi majorate la creditele acordate clientilor?

Costul creditelor pentru populatie este in corelatie cu costul pe care bancile il au pentru a atrage bani: fie ca sunt bani din depozite de la populatie/firme fie ca sunt de la alte institutii de la financiare. Drept urmare avand costuri mari cu obtinerea banilor si bancile transmit acest lucru catre clienti.

Dar nu totul se reduce la costul finantarii. Stoparea creditelor pe diverse categorii se datoreaza in Romania si situatiei pietei: creditele de nevoi personale devin neatragatoare pentru banci intrucat riscul pe astfel de produse este mare, banca neavand o garantie imobiliara pe care s-o execute in caz de neplata din partea clientului. Pe de alta parte, creditele ipotecare sunt in stransa legatura cu piata imobiliara. Blocajul intervine atunci cand cererea nu se intalneste cu oferta. Acest lucru se intampla in acest moment. Compania de real estate din cadrul grupului nostru, OpenDoors are mii de oferte la vanzare si foarte putine oferte de cumparare.

  • Cum considerati ca se vor acorda credite in continuare? Oare creditele ipotecare vor disparea din portofoliul bancilor?

Sub masca “selectionarii clientilor cei mai buni” bancile stau in expectativa in acest moment. Majoritatea si-au indeplinit, unele chiar depasit obiectivul de creditare pe acest an, iar acum isi permit sa crediteze doar clientii foarte buni. Insa acest lucru nu poate sa dureze la vesnicie. Mi-e greu sa cred ca vom ajunge ca acum 7-8 ani cand era foarte greu sa iei un credit bancar.

Nu cred ca ipotecarele vor disparea din ofertele bancilor; sunt mult prea profitabile pentru banci ca sa fie scoase. Numai daca ne gandim ca un credit de 100,000 EUR contractat pe 30 ani, comporta un venit din dobanzi si comisioane imens de-a lungul perioadei de creditare; dupa 30 de ani persoana returneaza la banca aproape de 3 x suma imprimutata.

  • Creditele de consum isi vor diminua ponderea datorita politicii de prudenta maxima a bancilor?

Creditele de consum vor ramane insa vor aparea produse financiare mascate sub alte denumiri: de ex, credit pentru MBA, credite pentru calatorii, credite pentru nunta. Insa ponderea creditelor de consum asa cum au fost ele pana acum, cel putin in urmatoarea perioada se va diminua considerabil. Deja, majoritatea bancilor nu mai vand credite de consum prin brokeri.

  • Credeti ca refinantarea ar putea rezolva problema rambursarii creditelor existente, prin acordarea de credite noi, mai scumpe?

Refinantarea suna bine ca si posibila solutie, insa nu orice credit merita refinantat. Trebuie sa se tina cont de costurile refinantarii. In conjunctura actuala de piata nu recomand refinantarea intrucat produsele sunt mai scumpe.

Cei mai loviti in aceasta perioada, care s-ar putea gandi la refinantare, sunt clientii care au contractat credite in monezi exotice: franci elvetieni, chiar si yeni. Insa, repet, orice speta trebuie discutata separat si facute calcule de rentabilitate. Iar pentru acest lucru, brokerii pot aduce acea plus valoare catre client.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.