Bela Karolyi, celebrul antrenor de gimnastica, nu si-a primit inca banii pe partile sociale detinute la PAX TV, pe care i le-a vandut, in noiembrie anul trecut, milionarei in dolari, Anca Vlad. Nici ceilalti parteneri ai lui Karolyi nu si-au primit banii. Intre fostii patroni ai postului de televiziune si omul de afaceri Anca Vlad este un razboi surd, ferit de ochii presei.

Anca Vlad, considerata cea mai bogata femeie din Romania in topul revistei "Capital", a semnat contractul de cumparare al postului PAX TV la data de 17 noiembrie 2004.

Prin contract, ea se obliga sa le plateasca fostilor patroni suma totala de 1.200.000 de euro si sa preia datorii totale de 549.000 euro.

Plata catre fostii patroni urma sa se faca esalonat, in doua transe: prima, in valoare de 650.000 de euro, trebuia la randul ei sa fie platita in patru transe, pana la data de 15 februarie 2005. A doua, in valoare de 550.000 de euro, era programata tot in transe, platibile din aprilie pana in luna iulie a.c.

Pana in prezent, Anca Vlad nu a platit nici un cent fostilor proprietari ai postului PAX TV, desi suma scadenta depaseste 800.000 de euro.

Cu toate acestea, in luna aprilie, Anca Vlad a schimbat denumirea societatii din SC Televiziunea PAX SRL in SC SENSO TV SRL. De asemenea, a schimbat sediul firmei si pe administratorul acesteia.

PAX TV a fost lansat in 2002 de catre Bela Karolyi, celebrul creator de gimnaste si de loturi de aur olimpic, de la Nadia Comaneci - Romania la Mery Lou Retton-SUA. Postul TV (chiar prin denumire) promova pacea, iubirea intre semeni.

S-a vrut un post educativ, cultural, chiar religios, de unde sa lipseasca violenta cotidiana atat de frecventa la alte canale de televiziune. Drept garantie era chiar imaginea publica a lui Bela Karolyi.

Promovarea principiilor morale pentru care a fost creat PAX TV parea sa fie asigurata prin preluarea de catre Anca Vlad.

La lansarea "SENSO" TV, in care a fost metamorfozat postul PAX TV, Anca Vlad a declarat presei ca va mentine, duminica, transmiterea in direct a Liturghiei de la Patriarhia Romana, a carei audienta era mare.

De asemenea, Anca Vlad a sustinut in fata presei ca primeste deja oferte de parteneriat pentru emisiuni, "cereri cu interes publicitar" si ca este in cautare de parteneri in afacerea "SENSO TV", "pentru ca altfel va fi foarte greu" sa lanseze pe piata postul. In acel moment nu se stia ca Anca Vlad nu a platit "nici un cent" fostilor patroni ai postului TV.

Anca Vlad recunoaste faptul ca ne le-a platit nici un ban fostilor proprietari. Motivul invocat in convorbirea avuta cu reporterul de la "Averea" a fost ca a gasit o datorie de doua ori mai mare la PAX TV decat cea declarata in contractul prin care ea a preluat societatea. De asemenea, Anca Vlad a sustinut ca in contract exista o clauza care ii ofera posibilitatea de a deduce din pret datoriile pe care le va gasi in plus fata de cele declarate in contract.

"Este un litigiu pe rol in legatura cu un credit pe care PAX-ul l-a luat si pe care nu l-a executat corespunzator, pe care l-am platit eu in locul lui.

Este un litigiu pe rol, lucrurile se judeca si vom vedea ce vor hotari judecatorii (...) Am descoperit alte datorii decat cele specificate in contract, de doua ori mai mari decat cele pe care trebuia sa le platesc. Pana nu se finalizeaza expertiza contabila pe care am cerut-o, nu voi face nici o plata catre fostii pro-prietari" ne-a declarat Anca Vlad.

Ar mai fi de mentionat faptul ca, dupa ce Anca Vlad a preluat PAX TV, a solicitat un control fiscal. Raportul controlului a fost finalizat in ianuarie 2005.

Acesta a relevat corectitudinea tuturor inscrierilor in actele de contabilitate, inclusiv a datoriilor catre stat. Penalitatile pentru intarzieri la plata datoriilor catre stat se cifrau doar la simbolica suma de 2,3 milioane de lei. In conditiile in care exista televiziuni cu datorii la stat de sute de miliarde de lei.

Anca Vlad, o femeie cu bani

Anca Vlad, presedintele societatii "FILDAS", considerata cea mai mare companie de medicamente din Romania, este asezata pe primul loc in topul femeilor de succes, top realizat de revista "Capital". Potrivit aceleiasi surse, in anul 2004 cifra de afaceri a companiei "FILDAS" ar fi desasit 100 de milioane de dolari. Anca Vlad a luat in topul revistei "Capital" numai note de 10 la capitolele: "cariera", "situatie financiara", "implicare sociala", "reusite in 2004".

Doar la "notorietate" a luat nota 7,5. Pentru succesele ei in afaceri, Anca Vlad a luat medalia de aur in cadrul celui de-al patrulea Forum International pentru Excelenta in Practica Afacerilor, organizat in septembrie 2004, la Geneva. Dupa doua luni de la aceasta festivitate de premiere, Anca Vlad semna preluarea postului PAX TV.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.