Activitatile de cercetare in vederea utilizarii la nivel industrial a sistemelor cu laser, urmaresc obtinerea unor senzori de mare precizie, a unor componente de dimensiuni mai mici si a unor presiuni de injectie mai mari
Un grup de cercetatori din cadrul Robert Bosch GmbH si a companiei fiica Bosch Rexroth AG, au obtinut Premiul pentru Inovatie acordat de catre Fundatia Berthold-Leibinger. Lucrarea „Pulsul ultrascurt -Tehnologia laser - Viitorul microprelucarii de inalta precizie in productia de serie” redactata de Jens König, Thorsten Bauer, Markus Willert si Ulrich Graf a obtinut locul I din cele 33 de lucrari ale unor cercetatori care au reprezentat universitati, institutii si firme din domeniul industrial. Prin premiul acordat la sediul central al grupului Trumpf din Ditzingen, juriul format din experti renumiti a premiat punerea in aplicare a cercetarilor stiintifice in productia industriala de serie. Premiul I a fost acordat echipei de cercetatori de la Bosch de catre prof. Ursula Keller, din cadrul ETH Zürich, o experta de renume in domeniul tehnicii pulsurilor ultrascurte. „Tehnologia pulsurilor ultrascurte va revolutiona microprelucrarea industriala. A fost deschis un nou capitol in domeniul prelucrarii de inalta precizie a componentelor de dimensiuni foarte mici” a afirmat Ursula Keller. „Suntem mandri de distinctia obtinuta de cercetatorii nostri si ne bucuram ca putem sa le oferim cercetatorilor si oamenilor nostri de stiinta un mediu creativ si incitant, care sta la baza acestor lucrari excelente", a declarat Franz Fehrenbach, presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul Robert Bosch GmbH.

Premiile pentru inovatie acordate de Fundatia Berthold Leibinger sunt decernate la fiecare doi ani, incepand cu 2000, cercetatorilor si oamenilor de stiinta care au facut noi descoperiri in utilizarea laserului. Este unul dintre cele mai importante premii internationale de inovatie in domeniul tehnologiei laser. In acest an s-au acordat patru premii in valoare totala de 40.000 de euro. Juriul este format din personalitati si experti din domeniul stiintific si economic si nominalizeaza cele mai bune lucrari dintre toate propunerile inscrise.

Echipamente noi pentru tehnica de productie Bosch

Prin noua tehnologie, grupul de cercetatori din cadrul Bosch va introduce in procesul de productie de serie un nou echipament de productie pe baza de laser. Acesta permite prelucrarea fina si foarte precisa a aproape tuturor materialelor de dimensiuni foarte mici, la un grad de finete ce nu depaseste ca dimensiune firul de par. Noile tehnici isi gasesc o prima utilitate mai ales la fabricarea senzorilor si a sistemelor de injectie Diesel. Ministerul Federal al Invatamantului si Cercetarii din Germania a fost cel care a solicitat desfasurarea unor astfel de cercetari in cadrul unor proiecte comune.

Noutatea acestui echipament de productie consta in impartirea si comprimarea energiei laser in segmente de timp foarte mici. Fiecare segment are doar cateva picosecunde, astfel incat lumina nu parcurge mai mult de un milimetru. In aceasta perioada extrem de scurta se ating performante gigantice de cateva sute de megawatt. Fiecare material prelucrat cu ajutorul acestui puls laser se vaporizeaza instantaneu, fara a se incalzi si fara a se topi. Astfel, prelucrarea se poate efectua fara a lasa urme sau a avea efecte termice secundare.

Din 2007, acest nou echipament cu pulsuri laser ultrascurte este utilizat pentru prima data la nivel mondial in cadrul fabricii Bosch din Bamberg, la productia senzorilor pentru emisiile de noxe. Senzorii sunt fabricati dintr-o ceramica speciala si permit masurarea mai rapida si mai exacta a valorilor emisiilor de noxe. Datorita acestui fapt, sistemul de comanda al motorului poate reduce si mai mult emisiile de noxe ale automobilului.

In prezent, tehnica de prelucrare pe baza de pulsuri laser ultrascurte a fost introdusa in cadrul Bosch si la productia de injectoare Common-Rail pentru sistemele moderne de injectie Diesel. Astfel, se produc niste microcanale care, in ciuda presiunilor de injectie de pana la 2000 bar, pot mentine intregul sistem etans. Datorita acestei tehnici, sistemele de injectie devin mai eficiente, mai putin poluante si mai sigure.

Premiul pentru Inovatie este dat pentru aplicatiile laserului

Fundatia Berthold Leibinger a acordat in 2008 patru premii. Locul al doilea a fost ocupat de Richard Sandstrom si Bill Partlo (ambii din SUA) pentru lucrarile lor avand ca tema microlitografia moderna. Locul al treilea a fost acordat pentru doua proiecte - pe de o parte lui Cary Gunn (SUA) pentru o lucrare cu privire la fotonica siliciului, pe de alta parte lui Jürgen Czarske, Lars Büttner si Thorsten Pfister din cadrul Universitatii Tehnice din Dresda pentru dezvoltarea unui senzor Laser - Doppler pentru masurarea distantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.