La conferinta "Noi tendinte in protectia si rezistenta infrastructurilor vitale" (New Tendencies in Critical Infrastructures Protection and Resiliency), organizata de EURISC, secretarul de stat pentru afaceri strategice si globale Iulian Buga a explicat ca, in domeniul securitatii energetice, pentru Romania sunt prioritare trei proiecte: Nabucco, terminalul LNG (gaz natural lichefiat) de la Constanta si PEOP (Pan-European Oil Pipeline).

"Gazoductul Nabucco, in ciuda problemelor si a intarzierilor, este un proiect viabil si fezabil, atat din punct de vedere al costurilor cat si al necesitatii sale, care nu poate fi contestata. Dar, in acest moment delicat, Nabucco are nevoie de un impuls pozitiv din partea Uniunii Europene", a declarat Iulian Buga.
Acest mesaj a fost transmis de Romania in cadrul summitului european de miercuri si joi de la Bruxelles, a accentuat oficialul MAE.

Buga a detaliat cele trei probleme cu care se confrunta momentan Nabucco. "In primul rand trebuie finalizat acordul interguvernamental intre statele care participa la proiect. Romania a demonstrat multa flexibilitate in acest domeniu si se implica in rezolvarea situatiei", a declarat secretarul de stat.

A doua problema a realizarii gazoductului Nabucco este relatia si colaborarea cu tarile care detin resurse de gaz, iar cea de a treia problema majora sunt tarile de tranzit.

In ceea ce priveste problema furnizorilor de gaz, Romania s-a implicat in intretinerea unui dialog politic consistent cu tarile din Caucaz si Asia Centrala. "Credem ca tarile care pot fi furnizor trebuie implicate in proces. Nu poti sa construiesti o astfel de conducta numai cu beneficiarii si tarile de tranzit, si sa ignori tarile cu resurse energetice", a inistat Buga.

In acest sens, Romania sustine dezvoltarea unui plan coerent care sa aduca la masa discutiilor si a negocierilor toate cele trei sectoare implicate: beneficiarii, tarile de trazit si furnizorii. "Viitoarea presedintia a UE, cea ceha, si-a anuntat intentia de a organiza un summit la care sa fie invitati reprezentanti ai tuturor partilor implicate", a spus Iulian Buga.

Proiectul Nabucco, care trebuie sa aduca gazul de la Marea Caspica spre UE ocolind Rusia, asociaza sase tari (Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria, Turcia si Germania), dar are probleme in a demara, mai ales din cauza finantarii insuficiente. Principalul concurent este proiectul ruso-italian South Stream, la care sunt asociate Bulgaria si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul mondial al energiei, in iunie.

Ungaria intentioneaza sa organizeze in ianuarie 2009 un summit Nabucco la Budapesta, la care vor participa liderii tarilor vizate. Sustinut de grupul austriac OMV, ungar MOL, roman Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, Nabucco ar urma sa aduca incepand din 2013 gazul din Marea Caspica spre Austria prin Turcia si Balcani, pe un traseu de 3.300 kilometri.

Recent, costurile de constructie a conductei au fost reevaluate la 7,9 miliarde de euro, in loc de 4,4 miliarde de euro.