Patronii au inceput sa fie preocupati de cheltuielile suplimentare pe care le presupune introducerea leului greu. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) ii propune Guvernului sa gaseasca solutii de reducere a cheltuielilor IMM-urilor pentru adaptarea softului de contabilitate si a softului aparatelor electronice de marcat.

CNIPMMR mai propune constituirea in regim de urgenta a unui Consiliu interdepartamental de tehnicieni, cu participarea specialistilor Bancii Nationale, Ministerului Finantelor Publice si ai altor institutii centrale, ai sindicatelor si patronatelor reprezentative la nivel national, care sa identifice toate consecintele si efectele punerii in aplicare a programului de denominare, se arata intr-un comunicat al Consiliului National al IMM-urilor.Noua structura ar urma si sa previna, inca de pe acum, "toate situatiile neprevazute care pot genera dificultati la nivel contabil, la nivel financiar sau la nivel operational, in special asupra IMM-urilor", mai propun reprezentantii intreprinzatorilor.

Oficialii CNIPMMR arata ca inregistrarea duala a preturilor pe bonul emis de aparatele electronice de marcat implica adaptarea softului. "Aparatele electronice de marcat nu trebuie inlocuite, ele trebuie doar adaptate, cu cheltuieli mari pentru IMM-uri", arata reprezentantii micilor intreprinzatori.
In documentul emis de CNIPMMR sunt prezentate si alte implicatii ale denominarii asupra agentilor economici.

Pe langa pedeapsa pentru cei care uita de leii grei (firmele care nu afiseaza preturile atat in moneda veche, cat si in cea noua risca amenzi de la 10 la 30 de milioane de lei), vor fi schimbari si in ceea ce priveste intocmirea facturilor.Daca pana la 30 iunie 2005 facturile emise de furnizorii de utilitati trebuie sa aiba suma totala de plata trecuta atat in lei vechi, cat si in lei noi, de la 1 iulie 2005 facturile si documentele justificative vor fi intocmite in lei noi.

Schimbari vor avea loc si in contabilitatea firmelor: "Pana la 30 iunie 2005, registrele de contabilitate, formularele financiar-contabile, comune pe economie, cele privind taxa pe valoarea adaugata, precum si alte registre, situatii si jurnale se intocmesc in lei vechi. Raportarile contabile semestriale la data de 30 iunie 2005 ale agentilor economici se intocmesc in lei vechi, la nivel de mii de lei. Situatiile financiare anuale pentru anul 2005 se intocmesc in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului", arata CNIPMMR. Aceste schimbari presupun adaptarea softului de contabilitate, ceea ce va costa mult, se plang intreprinzatorii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.