Astazi, 6 octombrie, este ultima zi din perioada de 45 de zile in care bancile au trebuit sa prezinte Bancii Nationale normele de creditare adaptate la noul regulament BNR

Astazi expira perioada de 45 de zile pe care institutiile de credit si o parte a in­­­­sti­­­­­­­­tutiilor financiare ne­­­bancare din Ro­­­­­ma­­­­­nia au avut-o la dispozitie pentru a ela­­­­­­bora nor­­­­mele de creditare in con­­­­for­­­­­mi­­­­­tate cu noul regulament al Bancii Na­­­­­­­­­tionale. Odata cu aprobarea acestor nor­­­­me, bancile vor da, practic, impru­­­­muturi mai mici persoanelor fizice care le solicita.

„Prima parte a regu­­­­la­­­­men­­­­­tu­­­­­lui, inclusiv prevederea care regle­­­­men­­­­­teaza modalitatea de justificare a veni­­­­turilor, este aplicata inca din 22 august. Pana luni, bancile vor prezenta si adap­­­­­tarile la cea de-a doua parte. Banca Na­­­­tio­­­­­­nala va analiza normele fiecarei banci in parte si va lua o decizie in cel mai scurt timp“, spune Adrian Vasilescu, con­­­­­­­­silierul guvernatorului BNR, Mugur Isa­­­­­­rescu.

Noul regulament, menit sa spo­­­­reasca gradul de siguranta al cre­­­­­di­­­­­telor acordate in Romania, prevede, printre altele, ca bancile si IFN-urile de di­­­­­mensiuni mari (aflate in registrele speciale ale BNR) vor lua in consideratie doar veniturile declarate de solicitant la Fisc plus cel mult 20%.

De asemenea, si aceasta prevedere va fi aplicata efectiv dupa aprobarea nor­­­­­­­melor depuse la BNR. Bancile vor realiza teste de stres pe categorii de clienti, tipuri de credite (ipotecare/de nevoi per­­­­­so­­­­­­nale), moneda de creditare sau pe­­­­rioa­­­­da de acordare.

Astfel, BNR obliga ban­­­­­cile ca la calculul creditului maxim sa ia in considerare cel mult cea mai mare dobanda din statistica Bancii Na­­­­­tio­­­­­nale din ultimele 18 luni, dar si cel mai putin avan­­­­­tajos nivel al cursului din ulti­­­­­­mul an si jumatate. Bancile au li­­­­ber­­­­­ta­­­­­tea sa isi fi­­­­­xe­­­­­ze propria dobanda de re­­­­fe­­­­­­rinta cu men­­­­­tiunea ca aceasta nu poa­­­­te depasi cea mai mare valoare inscrisa in sta­­­­­­tisticile BNR intr-o perioada de un an si jumatate inaintea acordarii cre­­­­­di­­­­­tu­­­­­lui. Aplicarea noilor prevederi va in­­­­semna, practic, o diminuare substantiala a creditului maxim ce va putea fi accesat de romani, dar si o reducere a ritmului de crestere a imprumuturilor in general.

Ioan Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale, estimeaza ca aplicarea noilor norme va reduce cu aproximativ 10% avansul creditului acordat persoanelor fizice. „Noul regulament privind cre­­­­­ditarea populatiei ar putea reduce ritmul de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an. Impactul noilor reguli va fi diferit de la o banca la alta, in functie de profilul de risc pe care fiecare si l-a asumat pana in prezent. Regulamentul va actiona diferit de la subportofoliu la subportofoliu“, spune oficialul Bancii Nationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.