Astazi expira perioada de 45 de zile pe care institutiile de credit si o parte a in­­­­sti­­­­­­­­tutiilor financiare ne­­­bancare din Ro­­­­­ma­­­­­nia au avut-o la dispozitie pentru a ela­­­­­­bora nor­­­­mele de creditare in con­­­­for­­­­­mi­­­­­tate cu noul regulament al Bancii Na­­­­­­­­­tionale. Odata cu aprobarea acestor nor­­­­me, bancile vor da, practic, impru­­­­muturi mai mici persoanelor fizice care le solicita.

„Prima parte a regu­­­­la­­­­men­­­­­tu­­­­­lui, inclusiv prevederea care regle­­­­men­­­­­teaza modalitatea de justificare a veni­­­­turilor, este aplicata inca din 22 august. Pana luni, bancile vor prezenta si adap­­­­­tarile la cea de-a doua parte. Banca Na­­­­tio­­­­­­nala va analiza normele fiecarei banci in parte si va lua o decizie in cel mai scurt timp“, spune Adrian Vasilescu, con­­­­­­­­silierul guvernatorului BNR, Mugur Isa­­­­­­rescu.

Noul regulament, menit sa spo­­­­reasca gradul de siguranta al cre­­­­­di­­­­­telor acordate in Romania, prevede, printre altele, ca bancile si IFN-urile de di­­­­­mensiuni mari (aflate in registrele speciale ale BNR) vor lua in consideratie doar veniturile declarate de solicitant la Fisc plus cel mult 20%.

De asemenea, si aceasta prevedere va fi aplicata efectiv dupa aprobarea nor­­­­­­­melor depuse la BNR. Bancile vor realiza teste de stres pe categorii de clienti, tipuri de credite (ipotecare/de nevoi per­­­­­so­­­­­­nale), moneda de creditare sau pe­­­­rioa­­­­da de acordare.

Astfel, BNR obliga ban­­­­­cile ca la calculul creditului maxim sa ia in considerare cel mult cea mai mare dobanda din statistica Bancii Na­­­­­tio­­­­­nale din ultimele 18 luni, dar si cel mai putin avan­­­­­tajos nivel al cursului din ulti­­­­­­mul an si jumatate. Bancile au li­­­­ber­­­­­ta­­­­­tea sa isi fi­­­­­xe­­­­­ze propria dobanda de re­­­­fe­­­­­­rinta cu men­­­­­tiunea ca aceasta nu poa­­­­te depasi cea mai mare valoare inscrisa in sta­­­­­­tisticile BNR intr-o perioada de un an si jumatate inaintea acordarii cre­­­­­di­­­­­tu­­­­­lui. Aplicarea noilor prevederi va in­­­­semna, practic, o diminuare substantiala a creditului maxim ce va putea fi accesat de romani, dar si o reducere a ritmului de crestere a imprumuturilor in general.

Ioan Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale, estimeaza ca aplicarea noilor norme va reduce cu aproximativ 10% avansul creditului acordat persoanelor fizice. „Noul regulament privind cre­­­­­ditarea populatiei ar putea reduce ritmul de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an. Impactul noilor reguli va fi diferit de la o banca la alta, in functie de profilul de risc pe care fiecare si l-a asumat pana in prezent. Regulamentul va actiona diferit de la subportofoliu la subportofoliu“, spune oficialul Bancii Nationale.