Majorarea salariilor necorelata cu productivitatea muncii ar putea duce la ratarea criteriilor de convergenta pentru adoptarea euro, in urma unui mix de politici incoerente ce ar atrage accelerarea inflatiei, deprecierea leului si indepartarea investitorilor, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este impotriva cresterii salariilor. Am putea spune, chiar dimpotriva. Trebuie insa sa privim cu luciditate si sa afirmam raspicat ca o crestere a salariilor mai mare decat a productivitatii muncii nu duce la un trai mai ridicat, ci, dimpotriva, la unul mai scazut, intrucat decalajul dintre cei doi indicatori fundamentali se sparge mai devreme sau mai tarziu in crestere galopanta a preturilor, depreciere a monedei nationale, indatorare externa", declara, joi, Mugur Isarescu, potrivit discursului publicat, vineri, pe pagina de internet a bancii centrale.

In astfel de conditii, cresterea salariilor "influenteaza negativ investitiile si de aceea intarzie, in loc sa grabeasca, convergenta reala a economiei", respectiv "conditiile necesare pentru o crestere economica rapida, sanatoasa si durabila".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.