Deficitul bugetar ar putea ajunge in acest an la 3,8% din PIB, calculat dupa standarde europene, pe fondul presiunilor de relaxare a politicii fiscale inainte de alegeri, si ar putea depasi pragul impus de UE, de 3% din PIB, si anul viitor, a spus Nicolae Chidesciuc, senior economist la ING.

"Guvernul nu a avut succes in a-si respecta promisiunile, avand in vedere ca avansul salariilor in sectorul public a ajuns la aproximativ 30%, cu mult peste tinta initiala, de 10%", a explicat Chidesciuc, citat de NewsIn.

Potrivit economistului ING, reforma pensiilor si reducerea contributiilor sociale, platite atat de angajati cat si de angajatori, ar putea limita cresterea veniturilor bugetare, iar, pe de alta parte, cresterea pensiilor si anul electoral vor pune probabil probabil presiune asupra cheltuielilor.

"Deficitul bugetului consolidat va depasi probabil nivelul de anul trecut, dar si plafonul impus prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB, atat in 2008, cat si in 2009. Largirea deficitului bugetar sporeste riscurile unei retrogradari a Romaniei de catre agentiile de rating", a mai spus Chidesciuc.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.