Guvernatorul BNR crede ca va fi atins obiectivul propus de inflatie de sapte la suta anul acesta, ca urmare a depasirii pragului din aprilie, ceea ce permite o rata mai mica de cinci la suta in urmatoarele luni, insa, chiar daca va fi atins nivelul de opt la suta, asta nu va fi o tragedie.

Isarescu a precizat ca, din rata inflatiei, aproape 4,5 la suta reprezinta cresterea preturilor in urma majorarii accizelor la unele produse de la 1 aprilie, aceasta luna reprezentand, in opinia guvernatorului, un prag, in urma liberalizarii aproape totale a contului curent, precum si a majorarii accizelor de la 1 aprilie.

In ceea ce priveste preturile, la produsele accizate cresterea a fost de 1,1 - 1,3 la suta in aprilie, reprezentand o majorare de 0,1-0,2 la suta la rata inflatiei. De asemenea, pretul petrolului, care a crescut pe piata internationala, a reprezentat 0,1 - 0,2 la suta din rata inflatiei.Guvernatorul BNR a precizat ca, daca la carburanti, tutun si alcool preturile au atins un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana, in urmatoarea perioada se vor mai opera majorari ale tarifelor la gazele naturale, energia electrica si termica.

Pentru 2006, Mugur Isarescu a spus ca asteapta o rata a inflatiei de cinci, chiar patru la suta, pentru a se mentine nivelul inflatiei stabilit in acest an, asta in conditiile in care Romania si-a propus un calendar de aliniere alert pana la 1 ianuarie 2007, calendar care va afecta in perioada urmatoare preturile la utilitati.Mugur Isarescu nu a exclus o scadere a preturilor in a doua jumatate a anului, cel mai probabil in luna august.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.