Liderii minerilor din Valea Jiului ameninta ca vor declansa conflictul de munca, cerand o crestere a sporului de periculozitate care sa se aplice de la 1 octombrie, transmite coerspondentul NewsIn.
Presedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatas, a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca minerii mai cer, pe langa bonificatiile financiare, reanalizarea subventiei acordata pentru huila sau retehnologizarea Companiei Nationale a Huilei.

"Pana pe 6-10 octombrie trebuie sa stim daca solicitarile noastre vor fi sau nu acceptate. Marti vom avea o intalnire cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian si, daca nu primim un raspuns concret, demaram miscarile sindicale”, a declarat presedintele LSMVJ.

Minerii cer ca de la 1 octombrie sporul de periculozitate sa creasca de la 500 de lei la 540 de lei, iar din 1 ianuarie 2009 sa ajunga la 600 de lei. Totodata, mai solicita angajarea a 500 de oameni, in conditiile in care anul acesta la pensie vor iesi circa 600 de mineri.

Potrivit unui proiect publicat luni pe pagina de internet a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), institutia vrea sa suplimenteze cu 23.000 lei subventia alocata Companiei Nationale a Huilei, aratand ca majorarea cheltuielilor bugetare respecta legislatia comunitara in domeniu. Compania Nationala a Huilei SA este o companie nationala cu capital integral de stat aflata in portofoliul si sub autoritatea Ministerului Economiei si Finantelor, avand ca obiect principal de activitate exploatarea, dezvoltarea, prepararea si prelucrarea carbunilor. Banii vor fi alocati la capitolul "Combustibili si energie".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.