Stagnarea cresterii economice in zona euro ar tempera si avansul economiei romanesti pana la 5 - 6% incepand de anul viitor, impactul mai redus fata de alte state din regiune fiind justificat de cererea interna puternica in Romania, arata un raport de cercetare al grupului Erste.

Analistii Erste Group spun ca o scadere cu un procent a cresterii in zona euro ar taia jumatate de punct procentual din avansul economic al Europei Centrale si de Est in general. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre tarile din regiune, luate individual. Impactul din Polonia si Romania va fi foarte redus datorita cererii interne solide din aceste tari. Daca presupunem ca zona euro prezinta o dezvoltare uniforma, s-ar ajunge la cresterea produsului intern brut al Poloniei cu aproximativ 4-4,5%, in timp ce Romania ar ajunge la un nivel de 5-6%", mai arata raportul de cercetare al grupului austriac.

Economiile deschise precum Ungaria si Cehia "s-ar confrunta cu siguranta cu o situatie mai grava", considera economistii de la Erste.

Pentru Romania, prognozele Erste indica un nivel al cresterii economice de 8,3% in acest an si o temperare a avansului PIB pana la 6% in 2009.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.