Posturile de radio, fie cele clasice, fie cele care transmit exclusiv online, trec de pe calculatoarele personale pe telefoanele mobile

Cu posibilitatea de a salva intr-un playlist virtual melodiile favorite, utilizatorii ar putea renunta la a plati pentru muzica digitala.

Conceptul transmisiunilor radio pe internet a fost denumit de-a lungul timpului in mai multe feluri - web radio, webcasting, streaming jukeboxes sau Internet broadcasts. Indiferent de denumirea aleasa, ideea este aceeasi: utilizatorul trebuie sa aiba acces la mai multe posturi de radio, atat la cele deja consacrate, cat si la unele noi. Iar acum, peste 10.000 de radiouri pot fi accesate nu numai de pe un calculator, ci de pe orice dispozitiv care se poate conecta la internet – media playere cu Wi-Fi sau telefoane mobile 3G/3G± sau cu tehnologia wireless.

Utilizatorii din Romania platesc acum pentru o melodie descarcata de pe internet intre 1 si 2,5 euro, in functie de magazinul online de unde o achizitioneaza. Acest pret poate fi eliminat, daca utilizatorul alege sa asculte un radio pe mobil, existand multe aplicatii si servicii gratuite. Numai utilizatorii Blackberry vor trebui totusi sa achite un abonament lunar, de aproximativ 20 de lei, pentru a avea radiouri online pe dispozitivul lor mobil.

Transmisie fara limite

O data cu cresterea numarului de utilizatori de internet, la nivel mondial, tot mai multe posturi de radio – de stat sau comerciale – au inceput sa emita si pe net. Pe langa faptul ca streamingul online este ieftin, statiile mai au un avantaj, si anume ca depasesc limitele impuse de benzile radio in care emit de regula.

Orice radio emite pe o anume frecventa, care poate fi receptionata pe un aparat de radio numai in interiorul unei tari si in tarile vecine numai in apropierea granitelor. Pe net, un post din Marea Britanie poate fi ascultat in Romania, iar unul de la noi poate fi ascultat cu usurinta in Australia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.