Insa BNR duce lupte pentru a evita o posibila criza financiara si la noi. Si pentru a evita repetarea mecanismului care a stat la baza crizei din Statele Unite, banca nationala ia masuri prin care limiteaza imprumutarea peste masura a populatiei la banci.

Care a fost motivul crizei Subprime din SUA?

Intr-o explicatie foarte simpla, bancile au mizat pe faptul ca preturile proprietatilor imobiliare vor creste constant, si astfel nu au acceptat sa dea credite sau sa refinanteze credite deja existente fara a cere alte garantii. Si cum este normal intr-un moment de relaxare a politici de creditare, populatia a inceput sa se imprumute din ce in ce mai mult, speculand de asemenea cresterea preturilor proprietatilor.

Dar diferenta dintre cererea foarte mare si oferta foarte mica pentru acest tip de proprietati a scazut si automat si pretul de echilibru a inceput sa scada. Cei care detineau terenuri sau locuinte si incercau sa le vanda nu mai aveau cui sa le vanda si s-au vazut obligati sa reduca pretul. De aici si pana la neputinta platii datoriilor catre banci, nu a fost decat un pas.