George W. Bush a avertizat miercuri seara, intr-un discurs televizat, ca intreaga economie americana este in pericol, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Suntem in centrul unei crize financiare grave", a spus el, insistand pe aceasta "perioada fara precedent pentru economia americana". "Intreaga noastra economie este in pericol", a subliniat el, pe un ton solemn, cerand Congresului sa adopte planul de salvare a sistemului financiar, propus de administratia sa.

Presedintele a anuntat ca i-a invitat joi la Casa Alba pe candidatii Barack Obama si John McCain, impreuna cu "responsabili parlamentari din ambelele partide, pentru a ajuta la accelerarea discutiilor catre o lege fara spirit partizan".

"Exista un spirit de cooperare intre democrati si republicani si intre Congres si aceasta administratie", a spus Bush. El a subliniat ca planul este "suficient de ambitios pentru rezolvarea unei probleme grave", reamintind ca guvernul federal va da 700 miliarde de dolari pentru cumpararea "acvtivelor. "Acest efort de salvare nu vizeaza pastrarea societatilor sau a industriilor unor persoane, ci mentinerea economiei americane in general", a explicat Bush.

El s-a prezentat ca un "fervent sustinator al liberei initiative". "Deci instinctul meu este sa ma opun unei interventii a guvernului. In circumstante normale, as fi urmat acest instinct, dar acum nu sunt circumstante normale", a declarat Bush. "Piata nu functioneaza bine, exista o pierdere majora de incredere si sectoare importante din sistemul financiar american risca sa cada", a subliniat el.

"Fara o actiune imediata a Congresului, America ar putea aluneca intr-o panica financiara si intr-un scenariu dureros", a avertizat Bush. "Tot mai multe banci ar putea falimenta, Bursa ar putea cadea si mai mult, ceea ce ar reduce valoarea pensiilor voastre", le-a spus el americanilor. "Tot mai multe companii si-ar putea inchdie portile, iar milioane de americani si-ar pierde locul de munca", a adaugat el. "Nu trebuie sa permitem acest lucru. Economia noastra se confrunta cu o provocare uriasa, dar am trecut si inainte de problemele dificile si vom face acelasi lucru acum", a promis Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.