Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, criteriile si documentele necesare pentru obtinerea solutiei fiscale individuale anticipate, conform Codului Fiscal. Solutia fiscala individuala anticipata este un act administrativ individualizat, emis in baza cererii contribuabilului, de Comisia centrala fiscala, constituita din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Acest act stabileste cadrul legal pentru o tranzactie sau pentru o actiune pe care urmeaza sa o deruleze in viitor contribuabilul. Avantajul emiterii de solutii fiscale individuale anticipate este stabilirea, de la inceput, a modului in care tranzactia sau actiunea va fi derulata, prevenindu-se posibilitatea unei interpretari diferite, atat de catre contribuabil, cat si de catre organele fiscale, dupa inceperea activitatii.
Hotararea Guvernului prevede ca solutia fiscala individuala anticipata se emite in baza cererii contribuabilului, adresata Comisiei centrale fiscale.

Cererea cuprinde: datele de identificare ale contribuabilului; situatia detaliata privind activitatea contribuabilului in prezent si in viitor (vizand contracte sau alte tranzactii viitoare, care fac obiectul cererii); prezentarea completa a starii de fapt viitoare pentru care se solicita solutia fiscala individuala anticipata; obligatiile fiscale pentru care se solicita solutia fiscala anticipata; declaratia contribuabilului ca nu exista nici o procedura fiscala, administrativa sau judiciara in curs pentru cazul descris, pentru care se doreste emiterea solutiei fiscale individuale anticipate; mentiunea ca toate datele furnizate sunt conforme cu realitatea.
In cazul in care cererea nu contine cel putin unul din aceste elemente, solutia fiscala individuala anticipata nu va fi emisa.

Solutia fiscala individuala anticipata va contine urmatoarele elemente: denumirea emitentului; data la care a fost emisa si data de la care isi produce efectele; datele de identificare ale contribuabilului beneficiar; obiectul solutiei fiscale individuale anticipate; motivele de fapt; temeiul de drept; numele si semnatura persoanelor imputernicite ale emitentului; mentiuni privind audierea contribuabilului; precizari privind categoria obligatiilor fiscale pentru care s-a emis solutia fiscala individuala anticipata si tratamentul fiscal aplicabil acestora.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.