S-a ales praful de inca o privatizare "de succes" a lui Musetescu. Pentru ca investitorii italieni de la Landini s-au razgandit, lasand totul balta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este in situatia de a relua privatizarea Tractorul Brasov.

Pana ieri, termenul-limita stabilit de AVAS pentru transferul dreptului de proprietate, italienii nu au dat nici un semn de viata. "Nu ii mai astept pe reprezentantii Landini. Sunt pregatit sa incep negocierile cu cele sase companii interesate de Tractorul", ne-a declarat Mircea Ursache, presedintele AVAS. El a refuzat insa sa divulge numele companiilor care vor sa intre in proprietatea societatii brasovene. "Nu doresc neaparat sa fie un consortiu de firme care sa preia Tractorul.

Voi negocia cu fiecare companie in parte, singurul criteriu pe care il voi lua in considerare fiind bonitatea ofertantilor", a afirmat Ursache. Desi in urma cu o luna a declarat ca "Landini exagereaza!", mai nou, seful AVAS s-a resemnat, impacandu-se cu situatia. "Cu siguranta, conducerea Landini si-a facut calculele inainte de a decide sa nu mai vina la Tractorul", spune Ursache, neconsiderand comportamentul investitorilor italieni ca fiind "o problema de etica". Se pare insa ca motivul pentru care Landini s-a razgandit este ca Tractorul e o uzina prea mare pentru nevoile sale.

De altfel, in discutiile purtate cu reprezentantii AVAS, investitorii italieni si-au exprimat intentia de a prelua doar acele bucati din Tractorul care se dovedesc a fi viabile. In cazul in care italienii de la Landini isi vor face aparitia in cursul zilei de azi, seful AVAS ii va primi deoarece, spune el, "situatia trebuie judecata strict economic". In ce priveste reluarea procesului de privatizare a Tractorul, nu va exista nici o negociere intre AVAS si ofertanti. "Le punem in brate un contract de privatizare care este aprobat prin lege.

Este decizia lor daca sunt de acord sau nu cu clauzele contractuale", mentioneaza Ursache. Singurul lucru pe care AVAS poate sa-l faca este sa promoveze un act normativ care doar modifica numele cumparatorului societatii Tractorul. AVAS va acorda societatii un imprumut rambursabil, in suma totala de 30 miliarde lei, pentru achitarea platilor compensatorii cuvenite salariatilor disponibilizati in 2003.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.