Vinzarile in lipsa sint operatiuni inverse operatiunilor normale de cumparare-vinzare de pe piata de capital. Prezenta lor la BVB poate ½ posibila anul acesta, reiese din noul regulament al CNVM.

Sa vinzi ceva ce nu ai, poate reprezenta mai degraba o afacere dincolo de limitele legii decit una legala. Si totusi acest fapt poate deveni posibil in acest an la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Asta daca CNVM va aproba cit mai curind posibil procedurile privind modul de derulare al vinzarilor in lipsa. Cu alte cuvinte, un jucator de pe piata de capital poate imprumuta de la o societate de servicii de investitii financiare (SSIF) ori de la alt investitor un pachet de actiuni, pe care il vinde pe piata de capital, urmind ca apoi sa-l rascumpere. Din diferentele de pret, jucatorul poate cistiga o suma importanta de bani.
Cum se realizeaza "vinzarile in lipsa"

"Vinzarile in absenta sau in lipsa sint operatiuni inverse operatiunilor normale de vinzare-cumparare de actiuni, care se practica in prezent. Astfel, o persoana care joaca pe piata de capital si crede ca in viitor pretul unei actiuni va scadea imprumuta un pachet de actiuni de la societatea de servicii de investitii financiare ori de la alt investitor, urmind ca in momentul in care actiunile au scazut el sa le rascumpere din piata pentru a le inapoia societatii de la care le-a imprumuta", ne explica cum vine treaba cu vinzarea blanii ursului din padure pe piata de capital Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.

Pasii necesari

Din fericire, cele prezentate nu sint chiar asa de simplu de pus in practica, dar nici foarte greu de realizat. Nu inseamna automat ca orice persoana se poate imprumuta de la un SSIF pentru a vinde actiuni. Este obligatoriu ca jucatorii care doresc sa faca acest lucru sa urmeze anumiti pasi. "In primul rind, va trebui semnat un contract intre persoana care doreste sa joace pe piata de capital si societatea de servicii de investitii financiare. Apoi vor fi stabilite anumite limite si prevederi care ne vor arata cit se poate imprumuta persoana in cauza. Si nu in ultimul rind, ea va trebui sa plateasca un comision, poate chiar in functie de perioada pina la care va rascumpara actiunile", mai spune Razvan Pasol.

"Vinzarile in lipsa reprezinta o noua tehnica de tranzactionare. Un instrument pentru investitori prin care acestia isi pot pune la dispozitia altor investitori actiunile pe care le detin sub titlul de imprumut", zice Stere Farmache, directorul BVB. Domnia sa considera ca tranzactiile in lipsa imbina doua atitudini: cei care imprumuta actiunile si vor sa profite de acest fapt (vor primi o anumita suma de bani de la persoana care le imprumuta) si cei care le imprumuta pentru a specula trendul pietei.

Se lucreaza la procedura

"Din punct de vedere tehnic, vinzarile in lipsa nu ridica probleme. Dar inca nu este pusa la punct procedura de imprumut. Noi credem ca vom lua in calcul faptul ca persoana care vinde actiunile imprumutate sa aiba deja contractul de imprumut semnat cu firma ori cu persoana de la care le-a imprumutat. Pe pietele straine mai sofisticate se practica vinzarile in lipsa si fara ca persoana in cauza sa fi si facut contractul de imprumut, urmind insa ca in termen de trei zile sa le imprumute", ne dezvaluie mecanismul directorul BVB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.