Contrar a ceea ce cred multi economisti, deciziile luate de investitorii de pe piata financiara sunt departe de a fi rationale, apreciaza psihologii citati de AFP, scrie NewsIn.

Emotii primare, o mentalitate de turma si afluxuri incontrolabile de hormoni fac parte dintre fortele invizibile susceptibile sa umfle sau sa sparga o bula financiara.

"In teoria economica clasica, preturile pe ansamblul pietelor depind de deciziile rationale luate de oameni care au acces la toate informatiile disponibile", a declarat pentru AFP David Tuckett, de la unitatea de psihanaliza a University College de la Londra. Totusi, "acest mod de a vedea lucrurile este aproape in intregime fals", spune el, "pentru ca pietele sunt operate de fiinte umane".

Cand apare o afacere, investitorii se arata initial reticenti sa se lanseze pe teren necunoscut. Abia cand au impresia ca ceilalti se imbogatesc cumparand anumite actiuni, cumpara si ei.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.