In urma cu un an sefii PSD din administratia judetului Tulcea au conceput un proiect de aproape sapte milioane de euro care ar viza punerea in valoare, din punct de vedere turistic, a manastirilor din nordul Dobrogei. 4,2 milioane de euro din valoarea acestui proiect urmeaza sa fie asigurate de UE prin fonduri PHARE, 1,6 milioane de euro urmeaza sa fie puse la dispozitie de Guvernul Romaniei din Fondul National de Dezvoltare, iar diferenta va fi suportata de administratia judetului.

Cand s-a aprobat acest proiect, in Consiliul Judetean s-a vorbit de repararea drumurilor care leaga aceste manastiri pe traseul Cataloi-Celic Dere-Niculitel-Manastirea Cocos-Saon si despre realizarea unor facilitati turistice in preajma acestor manastiri, iar singurul responsabil de implementarea acestui proiect urma sa fie Consiliul Judetean Tulcea. Intre timp insa lucrurile s-au modificat semnificativ.

Trebuie spus ca este laudabila preocuparea administratiei din acest judet pentru dezvoltarea turismului ecumenic, numai ca surprinde valoarea imensa a acestei investitii cu fonduri europene despre care specialistii in realizarea lucrarilor de modernizare a drumurilor pe care i-am consultat sustin ca cu o asemenea suma de bani, pentru aproximativ 10 kilometri de drum, nu s-ar putea construi drumuri judetene, ci sosele de tip european.

In aceste conditii au aparut suspiciuni ca lucrarile de investitii au fost din capul locului supraevaluate pentru ca o buna parte din acesti bani publici sa ajunga nemeritat in buzunarul celor care vor realiza lucrarile. Este vorba de firme de constructii specializate in repararea drumurilor judetene care apartin unor oameni foarte apropiati de PSD Tulcea.

Casele de oaspeti - puncte turistice?

In mod surprinzator, in acest proiect a fost inclusa si Vila Moruzov din municipiul Tulcea, care functioneaza ca o casa de oaspeti a Consiliului Judetean Tulcea aflata in administrarea Aeroportului Tulcea, aeroport aflat in subordinea acestui consiliu. Ca Vila Moruzov nu are nici in clin, nici in maneca cu turismul ecumenic din nordul Dobrogei este la mintea cocosului.

Detinem informatii ca s-a luat decizia de a fi inclusa in proiectul de punere in valoare turistica a manastirilor tulcene si a respectivei vile pentru a fi impiedicati mostenitorii legali ai acesei vile sa o mai dobandeasca in procesul care se deruleaza de mai multi ani in Justitie. Mai trebuie adaugat si faptul ca pe langa aceste fonduri UE, care vor fi cheltuite acum pentru Vila Moruzov, Consiliul Judetean Tulcea a mai cheltuit in ultimii ani inca un milion de euro, tot fonduri PHARE, pentru repararea acestui imobil care a ars in urma unui chef facut in respectiva vila de sefii PSD Tulcea.

Numai ca sefii partidului lui Ion Iliescu din acest judet in loc sa suporte din propriile buzunare pagubele produse la vila care apartine unor proprietari de drept au folosit fonduri PHARE, iar in instanta de judecata le-a fost cerut proprietarilor adevarati ai Vilei Moruzov sa plateasca un milion de euro in contul Consiliului Judetean daca vor sa redobandeasca imobilul revendicat.

Dupa realizarea proiectului turistic, a carui finantare a fost aprobata deja de reprezentantii UE in Romania, suma pe care ar urma sa o plateasca mostenitorii lui Mihail Moruzov va fi si mai mare si astfel se spera ca acestia sa renunte la revendicare pe motiv ca nu vor avea de unde sa plateasca acesti bani.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.