Procesul de restructurare devine oportun atunci cand profitabilitatea unei companii este scazuta, cota de piata in scadere sau pur si simplu se afla in incapacitate de a creste.

In mod normal procesul de restructurare trebuie sa inceapa atunci cand rezultatul dorit prin aplicarea unei anumite strategii nu apare. Restructurarea presupune analiza obiectiva a fiecarui element constitutiv al afacerii si schimbarea sau adaptarea lui la conditiile necesare, pentru a se atinge obiectivul stabilit.

In acest context al schimbarilor organizationale se poate vorbi despre aparitia unei noi meserii in Romania, aceea de consilier in restructurarea companiilor. Un astfel de job presupune asistenta si consilierea factorilor de decizie din companii pe tot parcursul procesului de restructurare.

"Consilierul ajuta sau chiar identifica starea de fapt a organizatiei, parametrizeaza starea dorita a se obtine si traseaza strategiile potrivite pentru a avea rezultate. De asemenea este foarte important sa defineasca parametrii ce se vor urmari pe parcursul evolutiei procesului pentru a asigura ca se merge in directia cea buna", sustine Adrian Volintiru, consilier in restructurare la Relad.


Restructurarea nu este un proces negativ

"De obicei, restructurarea este vazuta ca un proces negativ, anevoios si pe parcursul caruia apar victime sociale colaterale. Aceasta perceptie gresita a aparut in mare parte din cauza restructurarilor post-privatizare specifice in tara noastra in ultimii 15 ani. Ceea ce trebuie sa se inteleaga este ca restructurarea ca si proces trebuie sa aduca un plus pentru organizatie, sa securizeze locuri de munca si sa ajute la cresterea pe ansamblu a economiei pentru ca altfel nu-si are rostul", explica Volintiru.

"De cele mai multe ori se incearca obtinerea rezultatelor cu aceiasi oameni, aceleasi strategii pe care o companie le-a folosit si pe baza carora au aparut rezultatele din prezent. Poate ca in multe cazuri s-a facut schimbare de dragul schimbarii, poate ca de multe ori s-a facut fara un <<to be>> bine definit. Eu sper ca perceptia asupra restructurarii sa se schimbe in perioada urmatoare, data fiind si schimbarea specificului procesului de restructurare", precizeaza Volintiru.

Freelancer sau angajat?

Majoritatea specialistilor in restructurare au o vasta experienta in interiorul economiei romanesti, sunt educati la cele mai bune scoli din strainatate si au aplicat know-how-ul dobandit aici. Un astfel de job de consilier in restructurari poate fi facut ca freelancer sau ca angajat al unei companii. "Ambele variante pot fi avantajoase", explica Adrian Volintiru.

"Ca angajat al unei companii, ai pe toata durata implementarii resursele la dispozitie, poti controla aceste resurse, directionandu-le catre scopul dorit pentru ca derapajul de la directie este un pericol major si permanent. Pe de alta parte, daca ne referim la rentabilitate, incluzand aici expunerea si castigul de experienta profesionala, inclin fara dubii catre freelancing".

Nicio restructurare nu seamana cu alta

Simpla aplicare a unui model sau sablon anterior nu garanteaza succesul unei implementari mai ales cand aceasta are loc intr-o companie mare, cu cifra de afaceri semnificativa, cu o complexitate de procese. "Consilierea in restructurarea de companie presupune a asista factorii decizionali din interiorul organizatiei de-a lungul intregului proces. Acestia sunt in primul rand cei ce trebuie sa interiorizeze procesul, sa-l determine si sa-l aplice", concluzioneaza Volintiru.