Vanzarile de arta contemporana din Asia de Sud au mers foarte bine marti la casa de licitatii Christie's de la New York, aflata la cateva zeci de metri distanta de banca americana Lehman Brothers, care trece printr-unul dintre cele mai rasunatoare falimente din istoria recenta, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Fara a bate recordurile de luni si marti de la Londra, unde artistul britanic Damien Hirst a obtinut suma-record de 198 de milioane de dolari pentru 223 de opere vandute de Sotheby's, la casa de licitatii Christie's din New York 84 de obiecte dintre cele 126 scoase la vanzare isi gasisera cumparatori in primele doua ore de la deschidere, tranzactiile totalizand 12,6 milioane de dolari.

Printre obiectele scoase la licitatie s-a numarat o pictura in ulei a indianului Subodh Gupta (nascut in 1964), care s-a vandut cu peste un milion de dolari incluzand comisionul de vanzare. Unele dintre opere au depasit valoarea la care fusesera estimate, cum a fost cazul unei schite a artistului indian Francis Newton Souza (1924-2002), estimata la 3.000 de dolari si adjudecata cu 28.000 de dolari.

Max Rutherston, de la galeria londoneza Sydney L. Moss, este de parere ca piata operelor de arta continua sa fie crutata de turbulentele financiare gratie interesului de care se bucura din partea miliardarilor. "Este un joc de noroc foarte apreciat, iar daca pariul este corect, se poate ajunge la profituri foarte mari, mai ales cu arta contemporanta", spune Rutherston. In opinia specialistului, repercusiunile unei crize economice mondiale asupra pietei operelor de arta se vor face simtite, dar abia "in doi-trei ani".

O colectionara olandeza, Eegje Schoo, este optimista. "Exista persoane care considera ca (operele de arta) sunt investitiile cele mai sigure. Arta va continua sa prospere", a declarat ea.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.